Бащата на унгарската математика - Липот Фейер

Унгарският мате атик Липот Фейер  е наричан ‘баща на унгарската математика’. Роден е на 9 февруари 1880 година е Печ. През 1902 година завършва университета в Будапеща  и междувременно специализира в Берлин. От 1902 до 190

2011-09-28 11:20:31
Бащата на унгарската математика - Липот Фейер
Унгарският мате атик Липот Фейер  е наричан ‘баща на унгарската математика’.

Роден е на 9 февруари 1880 година е Печ. През 1902 година завършва университета в Будапеща  и междувременно специализира в Берлин. От 1902 до 1905 година  той преподава в католическия университет "Пазман Петер", а от 1905 до 1911 в Колошвар (днес Клуж-Напока, Румъния).

През 1911 година  Фейер се връща в университета в Будапеща, поканен да ръководи катедрата по математика  и остава да преподава там до смъртта си.

Фейер основава много силна унгарска школа в математическия анализ.  Негови дипломанти са някои от най-големите математици на 20-ти  век.

Фейер публикува над 100 научни труда в областта на теория на тригонометричните редове, теория на функциите,  теория на интерполацията,  теория на специалните функции.

Фейер извежда доказателството, че средните аритметични частни суми на реда на Фурие на непрекъснатата периодична функиция  равномерно се схожда  към тази функция. Дава примери и за непрекъснати функции, чийто редове на Фурие са разходящи в отделни свои точки. Намира сходящ интерполационен процес, наречен в негова чест процес на Фейер. На негово име са кръстени още полином на Фейер, сума на Фейер и сингулярен интеграл на Фейер.

През 1907 година,  съвместно с Константин Каратеодори, Фейер пише статии за целите функции,  а през 1922 година  заедно с Фридьош Рис  - за конформните изображения /по-конкретно, кратко доказателство на Теоремата на Риман за конформните изображения/.

Фейер умира на 15 октомври 1959 година е Будапеща. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия