Кой е Теодор Монин?

Теодор Монин преподава в Сливен в продължение на пет учебни години по дескриптивна геометрия и геометрично чертане. Монин е роден на 01.02.1858 г. в гр. Кутна Хора, Чехия, където завършва средното си образование. Следва три години в Техническот

2011-07-11 14:38:23
Кой е Теодор Монин?
Теодор Монин преподава в Сливен в продължение на пет учебни години по дескриптивна геометрия и геометрично чертане.

Монин е роден на 01.02.1858 г. в гр. Кутна Хора, Чехия, където завършва средното си образование. Следва три години в Техническото училище в Прага, асистент е в Реалното училище в Прага. През 1886 г.,  след учителстването си в Сливен, Монин  е назначен за асистент по дескриптивна геометрия в Техническото училище в Прага, а през 1889 г. е поканен за преподавател във Висшето училище в София.

Като такъв той работи до края на живота си през 1892 г. В университета Монин  работи от 1.9.1889г. до 9.11.1891г., когато по здравословни причини  си подава оставката. Чете курсове по дискриптивна геометрия, аналитична геометрия и синтетична геометрия.
  
През краткия  си живот Монин  напечатва няколко научни статии и две книги, свързани с проективната и елементарната геометрия.

По време на учителстването си в Сливен Теодор Монин прави редица изобретения по синтетична геометрия. Той редовно обикаля работилници, дюкяни, пазари, разглежда използваните инструменти и съставя задачи за своите ученици.

Когато на 05.05.1886 г. княз Александър  Батенберг посещава Сливен и  гимназията, той дава изключително висока оценка за  подготовката на гимназистите, особено за знанията им по математика. Това е видно и от публикуваните в годишните отчети на гимназията задачи по математика, съставени от Теодор  Монин за годишните изпити на учениците. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия