Кой е Андре Вейл?

Френцузинът  Андре Вейл е  един от най-значимите математици на 20-ти век. Той е  един от петимата основатели и неформални лидери на известната математическа група, която издава трудове под колективния псевдоним „Никола Бурбак

2011-05-06 15:08:16
Кой е Андре Вейл?
Френцузинът  Андре Вейл е  един от най-значимите математици на 20-ти век. Той е  един от петимата основатели и неформални лидери на известната математическа група, която издава трудове под колективния псевдоним „Никола Бурбаки“.

Вейл е роден на 6 май  1906 година в Париж. През 1928 г. завършва Екол нормал, след което  работи в Индия, Франция, Бразилия и  САЩ. Вейл работи основно в  областта на теорията на непрекъснатите групи и абстрактната алгебрична геометрия, където въвежда понятието абстрактно алгебрично многообразие.  Разработва общата концепция за равномерните пространства и алгебрико-геометрични подходи за решението на задачи от областта на теория на числата.

От 1958 г. Вейл  е професор в Института за перспективни изследвания в Принстън, САЩ. През 1980 г. печели наградата на Американското математическо общество,  както и приза Волф, заедно със съветския математик Андрей Колмогоров.

Андре Вейл умира на 6 август 1998 година в Принстън.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия