Пал Ердьош и Числото на Ердьош

Унгарският математик Пал Ердьош е роден на 26 март 1913 година в Будапеща. Той е  известен като много плодовит и ексцентричен учен. Самостоятелно и в сътрудничество с други математици, Ердьош  е  автор на стотици публикации в облас

2011-03-26 15:29:47
Пал Ердьош и  Числото на Ердьош
Унгарският математик Пал Ердьош е роден на 26 март 1913 година в Будапеща. Той е  известен като много плодовит и ексцентричен учен. Самостоятелно и в сътрудничество с други математици, Ердьош  е  автор на стотици публикации в областите на комбинаториката, теорията на графите, теорията на приближенията, теорията на множествата и теорията на вероятностите.

Ердьош  се смята за  един от най-плодовитите автори на публикации в  областта на математиката, изпреварен само от Леонард Ойлер (Ердьош има повече публикации, докато Ойлер е автор на повече страници).

През кариерата си Ердьош пише около 1500 математически публикации, повечето от които в съавторство. Смята се, че  стилът му е много повече „решаване на проблеми“ отколкото „разработване на теории“.

Заради многобройните му публикации, приятели на Ердьош измислят така нареченото Число на Ердьош.  Това е ранг, който се дава на математик за съавторство с Ердьош, или на човек, който от своя страна има  общо със съавтори  на  Ердьош.

На самият Ердьош се приписва ранг 0, всеки, който има обща публикация с него получава 1, всеки, който сътрудничи  с човек с ранг 1, получава ранг 2, и т.н. Изчислено е,  че около 90% от активните математици по света имат число на Ердьош по-малко от 8.

Ердьош умира на 20 септември  1996 година във Варшава.  Типично в свой стил ексцентричният унгарски математик, известен с тънкото си чувство за хумор, сам измислил своята епитафия:„Най-сетне ще престана да оглупявам“.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия