Якопо Рикати и диференциалните уравнения

Италианският математик Якопо Рикати става известен с диференциалното уравнение, кръстено на негово име - уравнение на Рикати. Въпреки че първоначално се записал да учи право в университета в Падуа,  под влиянието на приятеля си Рикати зап

2011-01-10 16:26:33
Якопо Рикати  и диференциалните уравнения
Италианският математик Якопо Рикати става известен с диференциалното уравнение, кръстено на негово име - уравнение на Рикати.

Въпреки че първоначално се записал да учи право в университета в Падуа,  под влиянието на приятеля си Рикати започва  да учи математика.   Скоро се прочува и получава покана от Петър Велики да оглави Научната академия на Санкт Петербург. Рикати отхвърля това, както и  други подобни предложения. Той желае да остане в Италия.

Работите му в областта на хидравликата имат   голям принос за родната Венеция, тъй като изчисленията послужили при строежите на диги покрай каналите. Математическите му резултати са в областта на диференциалните уравнения, където предлага методи за понижаване на реда на уравненията,  впоследствие биват широко възприети. Рикати е писал  трудове и по диференциална геометрия и механика на флуидите.

Якопо Рикати поддържал научна кореспонденция с Якоб Бернули и множество  други европейски математици и имал голямо влияние над Леонард Ойлер и Даниел Бернули.  Синът на Якопо Рикати, Винченцо,  последвал стъпките на баща си и станал пионер в областта на хиперболичнитге функции. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия