Йохан Бернули въвежда правилото за решаване на неопределености

Швейцарският математик Йохан Бернули е член на математическата династия Бернули, по-млад брат на Якоб Бернули.. Роден е на 27 юли 1667 година. Като млад Йохан смятал да се занимава с медицина и дори защитил докторат, но запознаването му с трудов

2011-01-04 15:49:28
Йохан Бернули въвежда правилото за решаване на неопределености
Швейцарският математик Йохан Бернули е член на математическата династия Бернули, по-млад брат на Якоб Бернули..

Роден е на 27 юли 1667 година. Като млад Йохан смятал да се занимава с медицина и дори защитил докторат, но запознаването му с трудовете на Готфрид Лайбниц  го подтикнали да стане математик. През целия си живот поддържа активна научна кореспонденция с Лайбниц, като много от резултатите му идват вследствие на обмяната на идеи с него, често в ожесточено съперничество с брат си Якоб.

През 1695 г.  Йохан Бернули станал професор по математика в Университета в Гронинген (Холандия), а след смъртта на брат му през 1705 г. заема мястото му в Базелския университет. По-късно Той се  установил в Париж. Там преподавал математика и един от учениците му бил Гийом Франсоа де Лопитал. Негови ученици са също Леонард Ойлер и тримата му сина Николас, Даниел и Йохан.  И тримата впоследствие станали професори по математика, но най-изявен от тях бил Даниел.

Най-значимите си резултати Йохан Бернули достигнал в областите диференциалното и интегрално смятане, вариационното смятане, геометрията и механиката.
През 1742 година той  публикува курса си по интегрално смятане. Развил теорията на показателните функции и въвел правилото за решаване на неопределености.

Истината за авторството излиза наяве едва пре 1920 година, когато е открит ръкописът на Бернули "Лекции по диференциално смятане"  - първото систематично изложение по математически анализ.

Йохан  Бернули е считан за баща на вариационното смятане с трудовете си върху въведената от него през 1696  г. брахистохрона, изохроната и геодезичнага линия. Бернули  открива  геометрични свойства на последната, които прилага  в диференциалните уравнения. Именно тази   област е и повод за някои от най-разгорещените спорове между двамата братя Бернули - Йохан и Якоб.

Резултатите на Йохан Бернули в геометрията са свързани най-много с изследвания на равнинни криви  и пресмятане на квадратурите им. Пре з 1715 година той дава за първи път определение за пространствени координати.

Йохан Бернули  има приноси и в областта на механиката  с изследвания върху теорията на удара, върху движение на тела в съпротивителна среда, теория за живата сила, принципа за виртуалната скорост и др.

Йехан Бернули умира на 1 януари 1748 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия