Гаспар Монж - основател на Екол политекник в Париж

Френският математик и обществен деятел Гаспар Монж има  основни научни приноси в дескриптивната и диференциалната геометрия. Роден е в  семейство на търговец на 10 май 1746 година.  Гаспар отрано проявява интерес към математиката

2010-12-30 15:11:17
Гаспар Монж - основател на Екол политекник в Париж
Френският математик и обществен деятел Гаспар Монж има  основни научни приноси в дескриптивната и диференциалната геометрия.

Роден е в  семейство на търговец на 10 май 1746 година.  Гаспар отрано проявява интерес към математиката. Още на 16 години става  учител в Лион. Следва обучение във военното училище  Мезиер, което в началото преминава трудно за младежа. Блестящото решение на една геометрична задача кара преподавателите му да обърнат внимание на неговото математическо дарование и през 1768 г.  той става професор по математика, а от 1771 г. - и по физика  във военната школа.

През 1780 г.  Монж преподава хидравлика  в Лувърската школа и през същата година е приет за член н Парижката академия на науките. През тази година заниманията на Монж включват  математически анализ, химия, метеорология и механика.  В периода на Великата френска революция Монж е виден общественик. През 1792-93 г. е министър на флотата, а през 1794 г. става един от учредителите на известното Екол Политекник във френската столица. Взима участие в похода на Наполеон до Египет  и в основаването на Университета Кайро  през 1798 г., чийто ректор става след това.

След Реставрацията от 1815 г. Гаспар Монж губи всичките заемани постове и титли, а три години по-късно на 28 юли 1818 година  умира на 72-годишна възраст. .

Приносите на Монж са основно в дескриптивната и диференциалната геометрия, в по-малка степен - в аналитичната. През 70-те години на 18 век, докато е професор във военното училище в Мезиер и чете лекции по фортификация,  Монж развива дискрептивната бгеометрия. През 1799 г. излиза и най-големият му труд в областта "Дескриптивна геометрия". Неговият метод за проектиране върху две равнини е считан задълго за държавна тайна.

Основополагащи са и трудовете му, написани след 1771 г., по диференциална геометрия  и теория на пространствените криви. На тази тема е и обемната му монография "Приложение на анализа в геометрията". В нея Монж разглежда различни пространствени криви, както и цилиндрични и конични повърхнини. Дава геометрично тълкувание на уравненията с частни производни. В този учебник предлага и своята версия на теорията на струната.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия