Джон Уолис - неговата формула

Английският математик, логик и философ Джон Уолис  e роден  на 22 ноември 1616 година. Уолис започва да учи в местното училище, което прекъсва поради епидемия от чума.  Продължава обучението си през 1625 г., а разкрива математиче

2010-11-22 15:04:41
 Джон Уолис - неговата формула
Английският математик, логик и философ Джон Уолис  e роден  на 22 ноември 1616 година.

Уолис започва да учи в местното училище, което прекъсва поради епидемия от чума.  Продължава обучението си през 1625 г., а разкрива математическите си способности през 1631 г.

Решавайки да стане лекар, през 1632 г.  Уолис започва да следва в Емануел Колидж в Кеймбридж,  където  все повече се задълбочава в областта на математиката. Дипломира се като магистър през 1640 г. и става свещеник.

През 1643 г. Уолис се движи в общество на учени, с които няколко години по-късно съучредява официално Британското кралско  научно дружество. Уолис е избран да специализира през 1644 г. в Кеймбриджкия  Куин Колидж, от който се отказва на следващата година, тъй като се жени.

От 1649 г. до края на живота си Уолис преподава математика и геометрия Оксфорд.

Съчиненията му по математика, издадени през 1697-1699 г. включват капиталния му труд, озаглавен Arithmetica infinilorum, sive nova methodus inquirendi curvilineorum quadratura, в който той определя площта на сегментите, ограничени с цели и дробни редици и по оригинален начин изчислява сумата на безкрайните редове, съставени от цели числа.

При изчисляване на площта на кръга,  Уолис извежда равенството:
известно като формула на Уолис.

Сред най-ценните работи на Уолис са изследванията за определяне на дължината на някои криви.  По настояване на Блез Паскал, Уолис изследва дължината на дъгата,  на части от циклоидата,  нейната площ, положението на центъра на инерцията и др.

Неговите съчинения са публикувани от Оксфордския университет под заглавието Joannis Wallisii, geometriae professoris saviliani, in celeberrima academia Oxontensi opera mathematica.

Освен в областта на математиката, Уолис публикува съчинения с богословско и философско съдържание.  Едно от изследванията му касае методика за обучение на глухи.

Уолис умира на 28 октомври 1703 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия