Аугуст Мьобиус и теоретикочисловата функция

Аугуст Мьобиус е немски математик и астроном, известен с конструирания от него пример за едностранна повърхнина, наречен “Лист на Мьобиус” и с теоретикочисловата функция наречена на негово име. Мьобиус е роден на 14 ноември 1790 го

2010-11-14 16:01:54
Аугуст Мьобиус и теоретикочисловата функция
Аугуст Мьобиус е немски математик и астроном, известен с конструирания от него пример за едностранна повърхнина, наречен “Лист на Мьобиус” и с теоретикочисловата функция наречена на негово име.

Мьобиус е роден на 14 ноември 1790 година   в семейството на учител по танци.  Завършва училище в Шулпфорте и университет в Лайпциг. Получава стипендия от една фондация, при което среща Карл Фридрих Гаус  и известно време изучава астрономия под негово ръководство. През 1816 г. започва да провежда самостоятелни астрономически наблюдения в Плейсенбургската обсерватория, а през 1818 г. става неин директор. По-късно е професор в Лайпцигския университет.

Математическите приноси на Мьобиус се изразяват в разширяването на традиционното понятие за координатите, с въвеждането на координатната система  и аналитическите методи за изследване на проективната геометрия.  Мьобиус установява съществуването на едностранни повърхнини и многостени с  нулев обем. Така Мьобиус се оказва един от основоположниците на теорията на геометричните преобразувания, а оттам и на топологията, на многомерната  геометрия и на теорията на векторите.

Освен в тези области, Аугуст Мьобиус работи и в областта на теория на числата, в която е известна дефинираната от него функция на Мьобиус.

Мьобиус умира на 26 септември  1868 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия