София Ковалевска - първата жена член-кореспондент на Академията на науките на Санкт Петербург

София Ковалевска е  руска математичка, писателка и публицистка. Родена е на 15 януари 1850 година в Москва в дворянско семейство. Ковалевска получава всестранно домашно образование и проявява изключителни математически способности. През 1

2010-11-14 00:43:15
София Ковалевска - първата жена член-кореспондент на Академията на науките на Санкт Петербург
София Ковалевска е  руска математичка, писателка и публицистка. Родена е на 15 януари 1850 година в Москва в дворянско семейство.

Ковалевска получава всестранно домашно образование и проявява изключителни математически способности. През 1886 година  заминава за Петербург,   за да учи физика,  но същевременно взема уроци по математика при най-известните математици.

За да се занимава с наука, Ковалевска  сключва фиктивен брак (станал по-късно фактически) с естественика В. О. Ковалевски и заминава през 1869 година за Хайделерг, Германия,  където учи математика. Премества се в Берлин през 1870 година  и 4 години работи с известния математик  Карл Вайерщрас. Въз основа на 3 студии, представени от него, Гьотингенския университет й  присъжда през 1874 година научната степен доктор.

Ковалевска се завръща през 1874 г. в  Русия, но не получава преподавателско място в Петербургския университет. През следващите години тя общува с интелектуалци и се занимава с литературно-публицистична дейност, без да има възможност за научна работа. Това е периодът,  когато се ражда дъщеря  й и Ковалевска публикува повестта си “Нихилистка”, драмата “Борба за щастие” и семейната хроника “Спомени от детството”.

През ноември е поканена да стане частен доцент в Стокхолмския университет и тя приема, а на следващата година е избрана  и за професор. За 8 години разработва и изнася лекции по 12 курса.

Ковалевска получава награди за своите научни разработки по математически анализ, механика и астрономия на Парижката и Шведската академии на науките. През  1889 година тя  е избрана за първата жена – член кореспондент на Академията на науките на Санкт Петербург.

През  1890 година тя  посещава за последно Русия с намерението да кандидатства за академик, но не е допусната на заседанието на академията като жена. При завръщането си в Стокхолм се разболява  от пневмония и  умира на  10 февруари 1891 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия