Георг Бернхард Риман основател на общата теория на относителността

Георг Бернхард Риман  е известен немски математик.  Има голям принос в областта на математическия анализ и диференциалната геометрия,  като в известен смисъл полага основите на  Общата теория на относителността. Бащата на Рим

2010-11-10 23:09:43
Георг Бернхард Риман основател на общата теория на относителността
Георг Бернхард Риман  е известен немски математик.  Има голям принос в областта на математическия анализ и диференциалната геометрия,  като в известен смисъл полага основите на  Общата теория на относителността.

Бащата на Риман  бил лютерански свещеник.  До десетата  година на момчето  го обучавал баща му, на когото помагал и един начален учител от местното училище.

През 1840 година  Риман директно влязъл в 3 клас на лицея в Хановер. Докато учил там, живеел при баба си, но през 1842 година  тя умира и той се премества в гимназия в
Люнебург.  Макар да бил добър ученик, Риман не блестял с нищо особено. Все пак показвал интерес към математиката и директорът на гимназнията му позволявал да чете математически книги от собствената му  библиотека.

През пролетта на 1846 година  Риман се записва в Гьотингенския университет . Баща му  го окуражава да влезе в теологическия факултет. След като посетил няколко лекции по математика, той попитал баща си дали не може да се прехвърли към факултета по филофосия, за да може да учи математика. Риман в голяма степен се съобразявал с желанията на семейството си и не предприемал важни стъпки без разрешението на баща си.

Когато бащата му позволил, Риман започнал да посещава курсовете по математика на  Мориц Стерн и Карл Фридрих Гаус, които  скоро открили гения  му.

През  1847 гаодина  Риман се мести от Гьотинген в Берлинския университет, където му преподават  Петер Дирихле, Карл Якоби и Якоб Щайнер.  Това време е много ползотворно за  Риман. Най-важният човек, повлиял на Риман по това време обаче, без съмнение е Дирихле. През този  период, Риман започва работа върху един от основните си трудове — Теория на комплексните променливи.

През 1849 г.  той  се връща в Гьотинген и неговата дисертация под ръководството на Гаус е публикувана през 1851 г. Гаус обаче  не е единственият, който  оказва влияние на Риман. По това време  Вилхелм Едуард Вебер  идва в Гьотинген от Лайпциг и  Риман му става асистент за 18 месеца.

В дисертацията си през 1851 година  Риман разглежда аналитичните функции от геометрична точка. Въвежда понятието Риманова повърхност.

В лекцията си "За хипотезите, лежащи в основата на геометрията"  през 1854 година  Риман разглежда проблема как да се дефинира п-измерно пространство и полага основите на диференциалната геометрия.

В работата си по теориите на числата, Риман изследва свойствата на дзета-функцията  и показва връзката ѝ с разпределението на простите числа.

След Коши, Риман разглежда понятието интеграл и въвежда свое определение - интеграл на Риман.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия