Айнщайн изобретява и хладилник

На  11 ноември 1930 година Алберт Айнщайн  получава патент за хладилник - рефригенератор.  След като създава Специалната теория на относителността, гениалният физик  изобретява хладилник  в сътрудничество с друг физик &nd

2011-11-11 17:18:58
Айнщайн изобретява и хладилник
На  11 ноември 1930 година Алберт Айнщайн  получава патент за хладилник - рефригенератор.  След като създава Специалната теория на относителността, гениалният физик  изобретява хладилник  в сътрудничество с друг физик – Лео Сцилард. Идеята възникнала след публикация в пресата за инцидент, при който берлинско семейство се отровило след изтичане на серен диоксид, какъвто използвали тогава в технологията на охлаждане.

В този хладилник няма движещи се части и за охлаждане  се ползват сгъстени газове. Технологията е била ползвана в първите хладилници, но след това е била изоставена през 50-те години заради по-ефективните компресори и фреоните.

В хладилника на Айнщайн и Сцилард се ползва смес от амоняк, бутан и вода, като се ползва свойството на течностите при по-ниско налягане да кипят при по-ниска температура . От едната страна е изпарителят – съд, съдържащ бутан. При намаляване на налягането се снижава температурата му на кипене и като се изпарява, той понижава околната температура.

Айнщайн получил патент, но изделието никога не било произведено серийно. Прототипът е в неизвестност, оцелели са само твърде некачествени негови фотографии.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия