На 21 октомври 2008 година официално е открит Големият адронен колайдер

Най-големият и мощен ускорител на частици в света /Големият адронен колайдер/ се намира в Европейския център за ядрени изследвания Церн. Той е предназначен за ускоряване на протони и тежки йони. Целта на проекта е  преди всичко да бъде

2011-10-21 17:28:25
На 21 октомври 2008 година официално е открит  Големият адронен колайдер
Най-големият и мощен ускорител на частици в света /Големият адронен колайдер/ се намира в Европейския център за ядрени изследвания Церн. Той е предназначен за ускоряване на протони и тежки йони.

Целта на проекта е  преди всичко да бъде открит Хигс-бозонът -  най-важната елементарна частица на стандартния модел.

Планира се да се отдели внимание на изследването на свойствата на W и Z  бозоните, на ядрените взаимодействия при свърхвисоки енергии и процесите на раждане и разпад на тежки кварки.

Колайдерът  е разположен в тунел с дължина на окръжността 27 километра и на дълбочина от 50 до 175 метра под френско-швейцарската граница в близост до Женева. Има 1624 свръхпроводящи магнита, които работят при температура 1,9 K. В построяването и експлоатацията му участват повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни, между които и много български учени. .

Идеята за проекта LHC се ражда през 1984 година и е официално одобрена десет години по-късно. Строителството на колайдера започва през 2001 година,  когато е завършен предишният голям ускорител на CERN  -  електрон-позитронният ускорител LEP.  Големият адронен ускорител е официално открит на 21 октомври 2008 година.

Първият тест с ускорителя е извършен на 10 септември 2008 година.  В единия край на тунела е пуснат протонен лъч с дебелина по-малко от човешки косъм и скорост, близка до тази на светлината.

На 30 март 2010 година  е извършен първият успешен опит с високи енергии, когато са генерирани два протонни лъча,  което поставя началото на изследователската програма.

Наскоро се установи, че учените от ЦЕРН в Женева са на път да сбъднат мечтата си - да открият т. нар. ‘Божия частица’. Те изстреляха поток от субатомните частици неутрино до лаборатория в Италия. Разстоянието от 732 км  били изминати за няколко милиардни части от секундата  по-бързо, отколкото е скоростта на светлината.  Частицата неутрино се оказа по-бърза от светлината и в такъв случай е на път да разбие на пух и прах физиката, която е основана  на теорията на Айнщайн за относителността. Разбира се, опитите предстои да бъдат потвърдени , но това може да се окаже революция в науката.  

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия