Големият адронен колайдер

Най-големият и мощен ускорител на частици в света,  Големият адронен ускорител, се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN. Той е предназначен за ускоряване на протони и тежки йони. Целта на проекта LHC е преди всичко да бъде

2011-09-10 16:45:32
Големият адронен колайдер
Най-големият и мощен ускорител на частици в света,  Големият адронен ускорител, се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN. Той е предназначен за ускоряване на протони и тежки йони. Целта на проекта LHC е преди всичко да бъде открит Хигс бозонът - най-важната все още ненаблюдавана експериментално елементарна частица на стандартния модел, а така също и да се търсят физически явления извън рамките на СМ.

Планира се да се отдели внимание на изследването на свойствата на W и Z бозоноте, на ядрените взаимодействия при свърхвисоки енергии и процесите на раждане и разпад на тежки кварки (b и t).

Колайдерът е разположен  в тунел с дължина на окръжността 27 километра и на дълбочина от 50 до 175 метра под френско-швейцарската граница в близост до Женева.. Има 1624 свръхпроводящи магнита, които работят при температура 1,9 K. В построяването и експлоатацията му участват повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни.
Ускорителя LHC е предвиден за изследване на сблъсък на високоенергетични протони със сумарна енергия 14 TeV (14·1012 електронволта, 7 TeV всеки), а така също и на ядра на оловото с енергия 5,5 GeV (5,5·109 електронволта).

Идеята за проекта LHC се ражда през 1984 г.  и е официално одобрена десет години по-късно. Строителството му започва през 2001 г. , когато е завършен предишният голям ускорител на CERN — електрон-позитронният ускорител LEP (Large Electron-Positron Collider). Големият адронен ускорител е официално открит на 21 октомври 2008 година.

Първият тест с ускорителя е извършен на 10 септември 2008 година.  В единия край на тунела е пуснат протонен лъч с дебелина по-малко от човешки косъм и скорост, близка до тази на светлината.

На 30 март 2010 година  е извършен първият успешен опит с високи енергии, когато са генерирани два протонни лъча, всеки с енергия 3,5 TeV (общо 7 TeV), което поставя началото на изследователската програма. Целта е да се достигнат енергии от 14 TeV.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия