Американският специалист по физика и приложна  математика, Денис Ричи, е пионер  в областта на компютърните науки и е  известен с участието си в създаването на  езици за програмиране, информационни  и операционни системи и технологии, като ALTRAN, B, BCPL, Си, Multics и Unix.

Ричи е роден на 9 септември 1941 година в   Бронксвил, Ню Йорк. Завършва Харвард със степен  бакалавър по физика и приложна математика.  През 1967 година започва работа в Bell Labs.

Ричи е най-известен като създател на езика за програмиране Си   и  като ключов разработчик на операционната система Unix.  Той също е съавтор на най-добрата книга за Си: "Език за програмиране Си".

Създаването на езика Си и ролята му в разработването на Unix заедно с Кен Томпсън го правят един от пионерите на съвременната изчислителна техника. Езикът Си и до ден днешен широко се използва за писане на приложения и операционни системи. Влияние на този език се наблюдава в много съвременни езици за програмиране. Unix също оказва силно влияние на развитието на операционните системи.

След успехът с Unix, Ричи продължава изследванията си в областта на операционните системи Plan 9  и  Inferno и програмните езици Limbo.

През 1983 година Ричи и Кен Томпсън съвместно получават престижната награда ‘Тюринг’ за тяхната разработка на общата теория на операционните системи и в частност за създаването на Unix.

На 27 април 1999 година  Ричи и Томпсън заедно получават американския ‘Национален медал в областта на технологиите и иновациите‘ от президента на САЩ Бил Клинтън  за „изобретяването на операционната система Unix и езика за програмиране Си,  които довеждат до огромен напредък в компютърния хардуер, софтуер и мрежови системи и са стимулирали растежа на промишлеността като цяло, затвърдявайки  по този начин лидерската позиция на Америка в информационния век.“
Автор: Тони