Николай Бенардос създава електрическото дъгово заваряване

Руският изобретател Николай Бенардос  е  създател на електрическото дъгово заваряне. Бенардос е роден на 8 юли 1842 година.  Той работи в много направления, свързани с техниката: транспорт, военно дело, електротехника, електрозава

2011-07-08 15:46:56
Николай Бенардос създава електрическото дъгово заваряване
Руският изобретател Николай Бенардос  е  създател на електрическото дъгово заваряне.

Бенардос е роден на 8 юли 1842 година.  Той работи в много направления, свързани с техниката: транспорт, военно дело, електротехника, електрозаваряване, битова техника.

Най-голямото изобретение на Бенардос, донесло му световна известност, е предложеният от него през 1882 г. метод на дъгово електрозаваряване на металите, който той нарича „електрохефест“  -  на името на древногръцкия бог на огъня и ковашкото изкуство Хефест..

Същността на откритието се състои в използването на електрическата дъга, възникваща между въгленов електрод и обработваното изделие. Много заводи в света възприемат веднага този начин на съединяване и разединяване на металите. В царска Русия обаче повечето от новостите, предложени от Бенардос, не намират приложение. Независимо от това ученият продължава да работи неуморно. През 1890 г. Бенардос издава каталог на направените от него изобретения (повече от 20).

Разработвайки нов тип акумулатори , той се натравя с олово и заболява тежко. Бернардос умира на 21 септември 1905 година, без да получи признание в родината си. Едва в годините на съветската власт, дъговото електрозаваряване на металите, изобретено от него, намира широко приложение. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия