Граф фон Цепелин - конструктор на дирижабли

Германският благородник Фердинанд Граф фон Цепелин е  конструктор на дирижабли. Той е роден на 8 юли 1838 година в Констанц, Германия. През 1854 година граф Цепелин завършва  военната академия в Лудвигсбург, а през 1857 г. става офиц

2011-07-02 15:00:40
Граф фон Цепелин - конструктор на дирижабли
Германският благородник Фердинанд Граф фон Цепелин е  конструктор на дирижабли. Той е роден на 8 юли 1838 година в Констанц, Германия.

През 1854 година граф Цепелин завършва  военната академия в Лудвигсбург, а през 1857 г. става офицер в германската армия. От 1861-1865 г. той  участва като доброволец Гражданската война  в САЩ на страната на Севера. След войната взема участие в експедиция по Мисисипи,  по време на която за първи път се издига във въздуха с аеростат.

След завръщането си в Европа граф Цепелин участва във Австро-пруската и във Френско-пруската война, като достига чин  бригаден генерал.

През 1891 г. ген Цепелин преминава в запаса и започва да се занимава с конструиране и изпитване на дирижабли. Неговият първи модел е LZ-1, с обем 11 300 м3, а първият полет е извършен от самия Цепелин на 2 юли 1900 година.

Дирижабълът се оказва твърде бавен, тъй като са използвани два бавни двигателя Даймлер с мощност по 16 hp. Поради лошото време полетът продължава едва 18 минути.
През януари 1909 година  граф Цепелин построява втория си дирижабъл - LZ-2, който вече започва да се нарича цепелин. Този апарат се оказва също неудачен - по време на полета се откъсват двигателите му и той трудно е приводнен в езеро. На 9 октомври 1906 година с дирижабъл LZ-3  Цепелин прелита 97 km за два часа. През 1908 година той  създава сполучливия си модел LZ-4 и самият той прекарва на борда му във въздуха 8 часа, прелитайки над Швейцария.

Граф Цепелин е в основата за създаването на Luftschiffbau Zeppelin GmbH, а през 1909 година той  основава първата в света транспортна авиокомпания - Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft (DELAG) - (Германски дирижабли) за граждански превоз на пътници и товари. За целта се построяват в най-големите градове огромни хангари  и мачти за привързване на машините. На следващата година започват редовните вътрешни за военни цели - първоначално като разузнавателни  средства, но скоро след това към тях са монтирани картечници и са навесени бомби за военни действия.

Граф Фердинанд фон Цепелин умира в Берлин на 8 март 1917 година.  И след смъртта му, неговата фирма продължава тази специфична дейност.

През 1928 година е построен дирижабълът за далечни полетиГраф Цепелин. Този апарат е използван за редовни превози на поща и пътници през Атланатическия океан. Последният пътнически дирижабъл Хинденбург , предназначен за далечни полети, претърпява катастрофа в Ню Йорк на 6 май 1937 година, след като е извършил 63 полета над океана.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия