Уилям Конгрийв и неговата ракета

Английският изобретател Уилям Конгрийв е  пионер на ракетната артилерия, известен със изобретяването на ракетата ‘Конгрийв” Конгрийв е роден на 20 май 1772 година . Учи в училище „Сингълуел“ и следва право в “Тр

2011-05-16 15:43:07
Уилям Конгрийв  и неговата ракета
Английският изобретател Уилям Конгрийв е  пионер на ракетната артилерия, известен със изобретяването на ракетата ‘Конгрийв”

Конгрийв е роден на 20 май 1772 година . Учи в училище „Сингълуел“ и следва право в “Тринити Колидж” в Кеймбридж.

Конгрийв работи по муниции от барут и желязна опаковка за ползване от Британската армия по прототипи, разработени  и използвани  по време на Ирландското въстание от 1803 година. Самият Конгрийв обаче,  отрича това  и обявява новосъздадената ракета  за своя идея. Някои предполагат,  че изобретението е вдъхновено от майсурска ракета от железни тръби, използвана в армиите на Типу Султан и баща му, владетели на царство Майсур в Индия.

Конгрийв за първи път демонстрира действието на ракетата си с твърдо гориво пред кралския арсенал през 1805 година. Той планира изобретението му да бъде използвано от Кралските военноморски сили за атака над френската флота.

Парламентът разрешава на Конгрийв да създаде две армейски роти в армията през 1809 година, а самият той командва едната в Битката при Лайпциг през 1813 година.

Ракетите на Конгрийв са използвани в края на Наполеоновите войни и войната от 1812 г.   Те остават в арсенала на Кралската артилерия до 50-те години на 19-ти век.

През 1807 година  Конгрийв публикува ‘Кратък разказ за произхода и развитието на реактивните системи’ . През 1814 година  излиза ’Подробна информация за ракетната система“, а  през 1827 г. - ‘Ракетната система на Конгрийв’. Други негови публикации са: ‘Елементарен трактат за установките на морската артилерия’, Описание на хидропневматичния шлюз’, ‘Нов принцип на парния двигател’, ‘Възвръщане на плащанията’,  и ‘Система на валутите’.

Конгрийв умира на 16 май 1828 година в Тулуза, Франция. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия