Кой е Ричард Столмън? Той е най-великият хакер на всички времена и автор на Общия публичен лиценз. За много хора неговото име е неизвестно. Всички са чували за Бил Гейтс, а по-начетените и за Линъс Торвалдс. За разлика от това има дори студенти по Информатика, които не знаят кой е Столмън. Това е много жалко, като се има предвид, че той е днешният Коперник.

Ричард Столмън е бащата на идеята за Свободен софтуер. През 1984 г. той е бил сътрудник към лабораторията за изкуствен интелект в Масачузетския технологичен университет, когато се сблъсква за първи път с проблемите на несвободния софтуер. В неговия случай, това е  бил драйвърът на един лазерен принтер на фирмата Ксерокс - понеже е бил лошо написан, той не предупреждавал машината, към която е закачен, че хартията се е задръстила. Столмън е бил в състояние да го оправи, но човекът, който е имал изходния код на драйвера, е отказал да му го даде.

Първата половина на 80-те на миналия век бяха време на активна комерсиализация на софтуера - с революцията, предизвикана от повсеместното навлизане на компютрите в живота на хората, накара много фирми да започнат да произвеждат софтуер по един нов начин - като лишават потребителите му от възможността да го променят и нагодяват за своите нужди. До този момент най-често софтуерът се е доставял във вид на изходен код и често е трябвало човек да го компилира, за да го пусне на конкретна машина.

Фирмите, разработващи софтуер по този начин, са били и активни работодатели, поради което и лабораторията, в която Столмън работи, постепенно се обезлюдява - духът на споделяне и взаимопомощ, позволил развитието на такива системи като ITS (Incompatible Timesharing System)да бъде прекършен.

Столмън решава да разработи операционна система, приличаща на Unix, но по-добра от нея, която да е Свободна, за да може всеки да я ползва и подобрява без никакви ограничения. Нарича я GNU - GNU"s Not Unix.

Столмън ще остане завинаги записан с едри букви сред имената най-великите хора в областта на компютрите и информационните технологии. Негови рожби са:
  • Общият  публичен лиценз - договорът за авторски права, който покрива най-голям обем от операционните системи GNU/Linux. Други лицензни договори, които Ричард е изработил, са По-малкият общ публичен лиценз и Лицензът за свободна документация.
  • GNU Emacs - най-гъвкавият текстов редактор в света, който притежава собствен интерпретатор на езика Lisp и може да се програмира.
  • Колекцията от компилатори  на  GNU - gcc ,  включваща Фортран, С, С++, АДА, Java и поддържаща множество хардуерни архитектури др.
  • Дебъгерът на GNU - gdb.
  • Множество други инструменти, като например GNU Make.
  • Той е и основателят на Фондацията за свободен софтуер , която финансира разработката на Свободен софтуер и много, много други.

  • За своя принос към информационните технологии Столмън получава:
  • Стипендия от фондацията на МакАртър през 1990.
  • Наградата Грейс Хопър през 1991 от Асоциацията за изчислителни машини (ACM).
  • Наградата на Фондацията за електронни граници през 1998г.
  • Наградата на Юри Рубински през 1999г.
  • Наградата Такеда за социалноикономически заслуги.

  • Има почетни докторски звания от Кралския университет в Швеция и от Унивеситета в Глазгоу. От 2002г. е член на Националната инженерна академия на САЩ.

    В неговото израстване България  играе особена роля - Столмън е учил български народни песни и танци.  Химнът на Свободния софтуер също е на базата на българска народна песен.

    Според много хора Столмън е чудак, не са малко тези, които не го харесват поради безкомпромисната му позиция по отношение на свободата при софтуера.

    В началото на 80-те той е бил определян като последният истински хакер - човек, обичащ компютрите, обладан от духа на равенство и чувство за социална отговорност (а не човек, разбиващ системи за сигурност и правещ золуми по Интернет). Историята се оказва много по-благосклонна към него - днес операционната система GNU/Linux, базирана на ядрото Linux и потребителския и системен софтуер на GNU, е ярък пример за това, какво може да постигне духът на сътрудничество, който Столмън вгражда в своя Общ публичен лиценз.
    Автор: Тони