Робърт Годард разработва първите ракети с течно гориво

Aмериканският изобретател Робърт Годард е  разработил първите ракети с  течно гориво. Роден на 5 октомври 1882 година  в град Устър /Масачузетс/.  Детството и юношеството му протичат в Бостън. Интересът му към ракетите е пород

2011-04-27 10:51:56
Робърт Годард разработва първите ракети с течно гориво
Aмериканският изобретател Робърт Годард е  разработил първите ракети с  течно гориво.
Роден на 5 октомври 1882 година  в град Устър /Масачузетс/.  Детството и юношеството му протичат в Бостън. Интересът му към ракетите е породен от романи на Хърбърт Уелс,които той чете като дете.

Още на 16-годишна възраст Годард се заинтересува от изследване на Космоса. Получава бакалавърска степен в политехническия институт в Устър през 1908 г.  Постъпва в университета Кларк, където получава магистърска степен през 1910 г. И степен доктор на науките през 1911 г.

През 1906 година Годард полага началото на своите изследвания за възможността за използване на реакции между заредени частици за движение в космоса. Въпреки началните трудове,които са провал(някои от тях изгаря в печката) той счита ,че дори и в неосъществими идеи има над какво да се размишлява. През юни 1907 пише първата си публикация, озаглавена “Използване на жироскопа за стабилизиране и управление на аероплани”.За нея получава хонорар в размер на 10 щатски долара,  а статията е препечатана в списанието на политехническия институт в Вустер.

През октомври същата година пише работа на тема “Възможности за пътуване в междупланетните пространства”, където споменава за средства за поддържане на живота в Космоса, опасности от метеорити , както и реактивен метод за движение на енергия.
През този период Годард се интересува от използване на магнитното поле на Земята, създаване на реактивна тяга, която да осигури движение на апарати в космоса и др.Много от идеите му  впоследствие  са осъществени.

През 1908 завършва Политехническия институт - степен бакалавър и постъпва в университета Кларк в Вустер,където е посещавал лекции още докато е бил в института.Едновременно преподава в политехническия институт.

През 1914 г. Годард започва да конструира ракетни двигатели, след като получава финансова поддръжка от  Смитсън университет. През 1919 г. написва труд за възможен полет до Луната.

През 1916 година Годард се обръща с молба за финансова помощ към университета Смитсън във Вашингтон, както и към военното ведомство по проект за разработка на ракетни двигатели. Университетът Смитсън му отделя субсидия в размер на 5000 щатски долара от фонд за експерименти с многоядрени ракети,като му поставят 2 условия:тесен контакт и сътрудничество с няколко известни учени и ежегодни отчети по работата и резултатите. На 8 януари 1917 година Годард получава първият си чек за ракетни разработки в размер на 1000 щатски долара. През месец март  същата година той пристъпва към експерименти в лабораторията на Политехническия институт. През 1917 година Годард прави разработки в областта на ракета с твърдо гориво.През ноември 1918  година той прави няколко неуспешни опита за изпитания на своите ракети.Това не го сломява и на 16 март 1926 година в Оубърн е осъществен първия в света полет на ракета с двигател с течно гориво.

Годард използва бензин като горивна смес. Това била важна демонстрация за възможностите на ракетния двигател,въпреки малкия размер на ракетата (колкото човешка ръка) и нейния полет, достигнал височина от 12 метра над повърхността на Земята в продължение на 2,5 секунди. Освен това Годард се занимава и с проблеми,  отнасящи се до реактивни гранатомети, като първите американски базуки са конструирани на базата именно на неговите трудове.

Три години  по-късно е пусната и първата ракета с камери на борда.Тя тежи 25,7 кг. И за нея Годард получава крупна финансова помощ.

През 1930 година  ракета на Робърт Годард достига изумителните 600 метра височина на полета при максимална скорост от 800 км/секунда.

През 1942 година той  постъпва в американските военно-въздушни сили и повлиява на постиженията на ракетната техника по време на Втората Световна Война.

Годард умира на 10 август 1945 година в Балтимор. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия