Вернер фон Браун създава ракетите Фау-2

Немският учен, Вернер фон Браун, е ракетен инженер и изобретател,   родоначалник на ракетостроенето. Фон Браун е роден на 23 март 1912 година в Прусия. Завършил е висшето си образование в Берлин  през 1934 година, а  от 1937

2011-03-23 15:10:01
Вернер фон Браун създава ракетите  Фау-2
Немският учен, Вернер фон Браун, е ракетен инженер и изобретател,   родоначалник на ракетостроенето.

Фон Браун е роден на 23 март 1912 година в Прусия. Завършил е висшето си образование в Берлин  през 1934 година, а  от 1937 до 1945 година е  директор на Германския център за ракетни изследвания в Пенемюнде на брега на Балтийско море.

Вернер фон Браун е създател на  ракетите  от серията Фау-2 /V-2/  -  ракета с далечен обсег на действие, използваща течно гориво. За превръщането на тази ракета в серийно произвеждано оръжие,  заслуга има и немският му колега инженер Конрад Вандемберг. Когато значителна част от немската индустрия е унищожена от бомбардировките,  е създадено и организирано  ракетното производство на конвейер в подземен завод, недостижим за ударите на англо-американската авиация. Освен това Вернер фон Браун е бивш член на СС и лично е познавал Адолф Хитлер , факт който е пренебрегнат от американските политици по-късно. Архивите с тези данни са строго секретни дори и до днес.

След края на Втората световна война  Вернер фон Браун  работи в САЩ като технически съветник към ракетната програма на страната.  През 1950 г. е прехвърлен в Хънтсвил, Алабама,  където 10 години оглавява Редстоунската ракетна програма.

Фон Браун е натурализиран  американски гражданин от  1955 година.  През 1960 година става директор по разработката на операциите в центъра на НАСА- „Д. Маршал“ в Хънтсвил, Алабама.

Той отговаря за разработката на Сатурн V - ракетата, използвана в програмата  Аполо за пилотиран полет до Луната. Много учени в НАСА признават, че  именно Вернер фон Браун  е истинският създател на Американската космическа програма.

Фон Браун умира на  16  юни 1977 година в Александрия,  щата Вирджиния, САЩ.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия