Хайръм Максим и неговата картечница "Максим"

Британският изобретател и оръжейник сър Хайръм Максим  е  създател на един от най-знаменитите модели картечници -  ‘Максим’. Хайръм Максим е роден на 5 февруари 1840 година  в американския град Сенгервил (щата Мейн).

2011-02-05 11:33:42
Хайръм Максим и неговата картечница
Британският изобретател и оръжейник сър Хайръм Максим  е  създател на един от най-знаменитите модели картечници -  ‘Максим’.

Хайръм Максим е роден на 5 февруари 1840 година  в американския град Сенгервил (щата Мейн).

След завършването на училище започва работа последователно в няколко завода   като майстор и чертожник. По същото време Максим изобретява различни устройства: машина за добиване на газ за осветление, система за захранване на парни котли с вода и др.

Изучавайки електротехника, през 1877 година Максим   основава компания за електрическо осветление и през 1881  година представя в Париж  няколко модела динамо и лампи с нажежаема жичка.  Към този период се отнасят няколко спора между Максим и Томас Едисон  за патента  на лампата с нажежаема жичка.

През 1881 година Максим  емигрира в Англия и започва да разработва огнестрелни оръжия. През 1884 година той  създава първия прототип на своята знаменита картечница „Максим“.

През 1888 година, заедно с Торстен Норденфелт ,   Максим основава завод за производство на скорострелни пушки и картечници.

От 1896 година  този завод е собственост на оръжейната компания „Викърс”, която го закупува от тогавашните собственици.

През 1899 година Максим  става гражданин на Великобритания. През 1901 година той  е обявен за рицар от кралица Виктория.

Освен като изобретател на оръжия, Максим е известен  и с изобретеният  от него ментолов инхалатор за лечение на бронхиална астма. В последните години от живота си  той се занимава с разработката на летателни апарати.

Максим умира на 24 ноември 1916 година в Лондон.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия