Николаус Ото и четиритактовия двигател

Самоукият изобретател Николаус Ото е създател на четиритактовия двигател,  наречен от него, Отомотор. Ото  е роден на 10 юни 1832 година и израства в бедно семейство, баща му е управител на пощата на градчето. Ото преминава обучение за

2011-01-26 14:36:46
Николаус Ото и четиритактовия двигател
Самоукият изобретател Николаус Ото е създател на четиритактовия двигател,  наречен от него, Отомотор.

Ото  е роден на 10 юни 1832 година и израства в бедно семейство, баща му е управител на пощата на градчето. Ото преминава обучение за търговец и  работи като търговски служител в градовете Франкфурт на Майн и Кьолн.  

През 1862 г.  той започва първите си експерименти с четиритактови мотори, които обаче заработват чак през 1876.  През 1863  г. Ото построява първата си машина с газова сила.

През 1864 година,  заедно с инженера  Ойген Ланген основават първата фабрика за двигатели в света. Първоночално името е „N.A.Otto Cie“, през 1869  г. „Gasmotorenfabrik Deutz“, а в днешни дни е позната като Deutz AG. През 1876 г. Ото и Ойген Ланген успяват да създадат четиритактов мотор със сгъстен заряд. Този тип мотор е основата на направата на четиритактовите мотори и до днешни дни.

На Парижкото изложение през 1867 година те представят версията си за газов двигател за първи път  публично. Отличен е със златен медал.

През 1877 година Николаус Ото и фабриката за газови двигатели Дойц патентоват открития четиритактов процес.

През 1884 година той  въвежда и електрическото запалване на двигателите си. След това нововъведение става възможно използването и на течни горива.. Допреди това се използва газ.

Новото, с което основно е променен създаденият газов двигател на французина Леноар е, че зъбнорейковия механизъм е заменен с колянно-мотовилков, запалването става със свещ с електрическа искра и най-голямото откритие - компресирането на гориво-въздушната смес преди запалване значително повишава мощността. Тези промени са предизвикали революция в производството на топлинни машини и тези внедрени открития в двигателя с вътрешно горене са останали като механика и работен процес до днес. С успешната конструкция на двигателя с вътрешно горене, работещ по т. нар. цикъл на Ото, парната машина престава да бъде сериозен конкурент за създаването на двигателна сила.

Философският факултет на университета Вюрцбург присъжда през 1882 година  на Николаус Ото званието Доктор хонорис кауза.

Независимо един от друг Кристиан Райтман  през 1860 година и Алфонсо де Рохас  през

1862-ра  съхраняват патенти за четиритактовия мотор. Стига се и до съдебни процеси.  Ото-патентите обаче, принадлежащи на фабриката Дойтц, са донесени в Германия и се съхраняват на сигурно там.


Николаус Ото умира на 26 януари 1891 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия