Густав Айфел и неговата кула

Александър Густав Айфел  /правилното произношение на френски е Гюстав Ефел/ е френски инженер. Известен  е с проектирането на Айфеловата кула в Париж и на носещата конструкция на Статуята на свободата в Ню Йорк. Айфел е роден на 15 деке

2010-12-15 09:14:19
Густав Айфел и неговата кула
Александър Густав Айфел  /правилното произношение на френски е Гюстав Ефел/ е френски инженер. Известен  е с проектирането на Айфеловата кула в Париж и на носещата конструкция на Статуята на свободата в Ню Йорк.

Айфел е роден на 15 декември 1832 година. Построил е множество железопътни линии, мостове, виадукти,   гари, двореца на културата в град Яш /Румъния/, въртящия се купол на обсерваторията в Ница, който, въпреки че тежи 100 000 кг, лесно може да се завърти само от един човек; усъвършенствал е подвижните мостове и др.

Като инженер в Панамското дружество Айфел  доставя за него машини от машиностроителния си завод в Левалоа-Пере, близо до Париж. Скандалите, свързани с Панамското дружество, изграждащо Панамския канал, засягат и неговата личност – обвинен е, че е получил 19 милиона франка  за фиктивни дейности. Предаден е на съдебните органи през  1893 година  заедно други лица, имащи отношение към делото. Осъден е на 2 години затвор и 20 000 франка глоба, но касационният съд отменя присъдата заради изтичането на срока на наказателна отговорност.

Айфел получава световна известност с построената в Париж  за изложението през 1889 година,  кула, която е сред най-забележителните технически съоръжения на 19-ти век.

Айфеловата кула е издигната на Марсово поле. С височината си от 300 м , тя е почти 2 пъти по-висока от най-високите сгради в света по това време . Кулата е изградена изцяло от желязо и  има  3 етажа.

Изграждането на Айфеловата кула започва на 28 януари 1887 година и продължава до 31 март 1889 година. Построяването й струва 6,5 милиона франка.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия