Космическият модул Заря

Първият изстрелян модул на Международната космическа станция и познат като Функционален товарен блок, е Заря.  Заря осигурява електричество, складово пространство и е ръководна точка за първоначалните етапи от изграждането на МКС. След като

2011-11-20 16:16:53
Космическият модул Заря
Първият изстрелян модул на Международната космическа станция и познат като Функционален товарен блок, е Заря.  Заря осигурява електричество, складово пространство и е ръководна точка за първоначалните етапи от изграждането на МКС. След като са скачени другите по-специализирани модули, Заря се използва основно за складово пространство. Модулът произхожда от космически кораб ТКС,  проектиран за руската космическа програма ‘Салют’.

Името „Заря“ е дадено на модула, тъй като той бележи зарята на нова ера на сътрудничеството в космоса.

Модулът Заря  е собственост на САЩ, но е построен в периода 1994-1998 г. в Москва. Той  има три отсека за скачване: по един на двата края и един страничен. Към края на 2008 г. към задния порт е скачен модулът Звезда, към предния  -  т.нар. Херметизиран адаптер за скачван,  който го съединява с модула Юнити, а страничният отсек се използва за скачване на космически кораби Союз и Прогрес.  През 2010 г. на страничния възел  е  скачен руският Товарен модул за скачване,  с което изграждането на руския сегмент на МКС ще бъде завършено.

Заря е изстреляна с руската ракета Протон  от космодрума Байконур  в казахстан на 20 ноември 1998 година.  Предполагаемият живот на модула е поне 15 години.
След като е изстреляна Заря, на 4 декември 1998 г. с полет STS-88 е изстрелян и американския модел Юнити, който се свързва със руския модул. Изстрелването на руския обслужващ модул Звезда закъснява с близо две години. Изстрелян е чак на 12 юли 2000 г.  и е скачен на 26 юли.

Първоначално модулът има проблеми с презареждането на батериите, но впоследствие са решени. В перспектива може да има нужда да се постави допълнителна защитна обвивка за предпазване от микроелементи. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия