Вторият китайски пилотиран космически кораб - Шънджоу 6

Вторият  пилотиран космически кораб на Китай е Шънджоу 6.  Първия  е на Кораба Шънджоу 5 през 2003 година. . Екипажът на кораба, се състои от двама астронавти - Фей Дзюнлун - командир и Ние Хайшен - пилот. Това е първият космическ

2011-11-12 14:57:36
Вторият китайски пилотиран космически кораб  - Шънджоу 6
Вторият  пилотиран космически кораб на Китай е Шънджоу 6.  Първия  е на Кораба Шънджоу 5 през 2003 година. .

Екипажът на кораба, се състои от двама астронавти - Фей Дзюнлун - командир и Ние Хайшен - пилот. Това е първият космически полет  с двама космонавти. Техните имена били обявени около 5 часа преди старта.

Първоначално датата на старта на кораба е определена за 13 октомври 2005 година, но няколко дни преди това е насрочена нова - 12 октомври.
Около  21 минути след старта, ракетата-носител «Великия поход 2F’,  корабът е изведен на елиптична околоземна орбита. Първата степен на ракетата паднала в района Вътрешна Монголия и е намерена около 45 минути след старта.

След  извършената  първа орбитална маневра, корабът преминава на кръгова орбита с апогей 336 км.  След два часа Фей Дзюнлун преминава в орбиталния модул на кораба. Ние Хайшен остава в спускаемата капсула.

На 13 октомври в 21:56 е направена втора орбитална маневра с цел преминаване на по-висока орбита, заради снижаването, предизвикано от съпротивлението на горните слоеве на атмосферата.

На 15 октомври  в 08:30 UTC космонавтите в продължение на две минути разговаряли с председателя на КНР Ху Цзинтао. На 16 октомври става отделяне на спускаемия апарат  и   се извършва меко кацане в основния район на приземяване във Вътрешна Монголия.  За резервен район на приземяване се предвиждала Австралия.  Обявено е, че състоянието на космонавтите е нормално.

Общата продължителност на полета е малко под 5 денонощия. По време на полета космонавтите провеждат серия от експерименти в орбиталния модул. По официални данни, основните експерименти са свързани с физическите реакции на космонавтите на факторите на космическия полет.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия