Пилотираният космически полет 'Шънджоу-5'

Първият  китайски пилотиран космически полет  е с кораба  ‘Шънджоу-5’. Корабът е изведен  в орбита около Земята с помощта на ракетата-носител ‘Великия поход’ на 15 октомври 2003 година.  Преди пилот

2011-10-15 16:07:33
Пилотираният космически полет 'Шънджоу-5'
Първият  китайски пилотиран космически полет  е с кораба  ‘Шънджоу-5’. Корабът е изведен  в орбита около Земята с помощта на ракетата-носител ‘Великия поход’ на 15 октомври 2003 година.  Преди пилотирания полет,  в Китай от 1999 година , са осъществени четири безпилотни изпитателни полета с корабите  Шънджоу’.

Първата група китайски космонавти преминава подготовка за полети в Центъра за подготовка на космонавти "Ю. Гагарин" в подмосковското Звездно градче.
Корабът достига височина 343 км.  Така  Китай става третата страна, след СССР и САЩ, която  самостоятелно осъществила пилотиран космически полет със собствени сили.
Програмата за пилотирани полети в Китай е започната през 1992 година.
Правителството на Китай държало в тайна датата на старта, но и датата на старта , и датата на приземяването станали известни по целия свят по-рано. Китай официално обявил за полета на «Шънджоу-5» след приземяването.

«Шънджоу-5» извършва 14 обиколки и се приземява 21 часа след старта. 15 минути след приземяването си космонавтът Ян Ливей излиза от спускаемия модул, и чак след това било официално обявено за успешното осъществяване на първия пилотиран полет в Китай.

В Китай първия успешен пилотиран космически полет е широко отбелязан. Всички средства за масова информация съобщават за него като за триумф на китайската наука и технология, велико постижение на китайския народ. Председателя на КНР Ху Цзинтао, който присъствал на космодрума по време на старта, заявява, че това събитие е гордост за неговата родина, това е историческа крачка на китайския народ към върховете на световната наука и техника. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия