Мимас - естествен спътник на Сатурн

Естественият спътник на Сатурн, Мимас, е открит през 1789 г. от  известния астроном, Уилям Хершел. По диаметър Мимас е 20-тия най-голям спътник в Слънчевата система. Спътникът носи името на един от сто и петдесетте гиганти със змеевидна опа

2011-09-17 18:58:38
Мимас -  естествен спътник на Сатурн
Естественият спътник на Сатурн, Мимас, е открит през 1789 г. от  известния астроном, Уилям Хершел. По диаметър Мимас е 20-тия най-голям спътник в Слънчевата система.
Спътникът носи името на един от сто и петдесетте гиганти със змеевидна опашка от древногръцката митология Мимас, син на Уран и на Гея. Като алтернатива се използва означението Сатурн 1.

„Мимас“ и имената на останалите тогава известни седем спътника на Сатурн са предложени от сина на Уилям Хершел - Джон, през 1847 година в  неговата публикация Резултати от астрономически наблюдения на Нос добра надежда.

Ниската плътност на Мимас от 1,17g/cm3 сочи,  че той е съставен предимно от лед и сравнително малко количество скален материал. Поради приливните сили,  на които е подложен, спътникът има форма на елипсоид , като дългата му ос е с 10% по-дълга от късата.

Най-голямата забележителност на спътника е големият кратер Хершел с размери от 130 км в диаметър или почти 1/3 от диаметъра на Мимас. Кратерът има максимална дълбочина спрямо заобикалящия го терен от 10 км, стени високи 5 км и централни възвишения високи  6 км спрямо дъното на кратера. Ако Мимас беше с размерите на Земята, то кратерът би бил над  4000 км в диаметър или голям колкото Канада. Ударът причинил кратера почти е разрушил Мима -  разломи и пукнатини от ударната вълна са видни на обратната страна на спътника. Повърхността е осеяна с множество по-малки кратери с диаметър над 40 км, а в областта на южния полюс  - с кратери над  20 км.

На повърхността се наблюдават много кратери и пропасти.

Мимас е заснеман няколко пъти от апарата Касини-Хюйгенс на различни разстояния, най-близкото от които на 63 000 км на 1 август 2005 г.  Разширената мисия на космическия апарат ще включва няколко доближавания до спътника. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия