Ефект на Ярковски

Астeроидите са заплаха за Земята. Теоретично е възможно да се отклоняват малките, но опасни астероиди по-далеч от Земята, като се измени количеството на отразената от тях слънчева светлина. Планетологът Джозеф Спитейл от Университета в  Ариз

2011-08-28 11:28:48
Ефект на Ярковски
Астeроидите са заплаха за Земята. Теоретично е възможно да се отклоняват малките, но опасни астероиди по-далеч от Земята, като се измени количеството на отразената от тях слънчева светлина. Планетологът Джозеф Спитейл от Университета в  Аризона предложи чрез топлоотдаването на космическото тяло да се повлияе върху параметрите на неговата орбита чрез т.нар. ефект на Ярковски.
    Възможните варианти включват покриване на повърхността на астероида с няколко сантиметра грунд или светла боя, както и изпаряването на част от тялото с помощта на слънчев колектор от някой близък космически апарат. Всички те са технически изпълними и за предпочитане пред изстрелването на ядрени бойни глави за унищожаването на приближаващите се астероиди.
    Ефектът на Ярковски, наречен на полския инженер, който пръв го е описал през 1900 г., дълго време остава недооценен. При отделяне на топлина от тяло с неравномерна температура, по-нагретите му места са подложени на по-голямо топлоотдаване, в сравнение с по-студените области. Ярковски забелязва, че различията в импулсите тласкат обекта така, че орбитата леко се измества. Въздействието на този ефект е сравнително слабо, но с течение на времето се натрупва.
    Едва през 90-те години планетолозите оцениха колко важно е да се отчита ефекта на Ярковски при изчисляването на движенията на малките планети в пояса между Марс и Юпитер. Така, разглежданият от тях механизъм обясни защо броят на астероидите, достигнали Земята е по-голям, отколкото би следвало от предишните изчисления. Теорията им обяснява и как тези космически камъни могат да се движат в течение на милиони години, докато достигнат ”резонансната зона” на астероидния пояс.
    Спитейл разработва сложен модел, необходим за точното изчисляване на дрейфа на Ярковски за даден астероид. За да се получат точните параметри на орбитата му трябва да се отчете всичко – формата на тялото, неговото въртене, състав и детайли на повърхността. Идеята е да се измени повърхностната температура на астероида, заплашващ Земята, така, че след десетилетия или столетия неговата орбита да се отмести встрани от нашата планета.
    Според Спитейл,  за   да  бъдат  отклонени,  малките  небесни  тела  биха  могли  да  бъдат покривани с тънък слой от грунд, от порядъка на сантиметри – което макар и технически изпълнимо, все пак е доста трудно. Същият резултат може да бъде постигнат и с боядисване с милиметров слой бяло вещество, което след стотина години ще доведе до доста силно изменение в траекторията на астероида.

    Професор Джей Мелош предлага да се фокусира слънчевата светлина върху тялото, като се разтопи определена област от повърхността му, което ще доведе до намаляване на масата му и тялото ще се отклони.

    Интересен метод за преодоляване на астероидната заплаха (през 2019 година) предлага руският учен Борис Каторгин. Идеята му е да се конструират 10 – 12 платформи  на околоземна орбита и върху тях да се монтират мощни химически лазери, способни да разрушат приближаващия към Земята космически обект. Учени от различни страни, в това число и Русия, разглеждат варианти на подобна защита на нашата планета. Но засега, по думите на Б.Каторгин,"няма лазер с подобна мощност, но международната общност вече сериозно говори за необходимостта от неговото създаване". Макар борбата с космическите странници  да е дело на бъдещето, на практика в САЩ вече съществува и се готви за действие ескадрила от Боинги, на борда на които са разположени лазерни оръдия, способни да унищожат терористични бази на Земята и   ракети на космическа орбита. В същото това време италиански и британски учени, смятат, че вероятността за сблъсък с астероида "2002-НТ-7"е малка. Известният математик, професор от Пизанския университет, Андреа Милани смята, че вероятността за подобен сблъсък е 1 на 70 000. Но въпреки това, трябва постоянно да се следи орбитата на това небесно тяло.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия