Луна 11 - апарат по програмата Луна на СССР

Апаратът Луна 11 е един от апаратите по  програмата  Луна на СССР. Целта му е изследване на Луната. Апаратът е ускорен към Луната след привеждане в околоземна орбита на 24 август 1966 година.  Осъществено е влизане в окололунна

2011-08-24 09:48:45
Луна 11 - апарат по програмата Луна на СССР
Апаратът Луна 11 е един от апаратите по  програмата  Луна на СССР. Целта му е изследване на Луната.

Апаратът е ускорен към Луната след привеждане в околоземна орбита на 24 август 1966 година.  Осъществено е влизане в окололунна орбита  на 27 август.

Основните цели на мисията са изучаване на гама и рентгеновите емисии на Луната с цел установяване на нейния химичен състав,  наличие на гравитационни аномалии,  концентрация на метеоритни потоци в близост до Луната, както и интензивността на радиацията съставена от различни елементарни частици в окололунното пространство.

Осъществени са 137 радиосесии в продължение на 277 орбити около Луната, преди изтощаване на батериите  на апарата на 1 октомври 1966 година.

Апаратът е модифицирана версия на Е-6, при която спускаемият модул е заменен с инструментален отсек, с налична камера (подобна на мисията Зонд-3) с цел заснемане на Луната от орбита. По неофициални данни постигнатата разделителна способност  е около 15-20 м. За съжаление, не са предадени снимки на Луната поради повреда с един от двигателите поддържащи ориентацията на апарата.

Осъществен е опит за установяване на ефективността на зъбната предавка  в условията на вакуум, като  подготовка за бъдещите мисии Луноход. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия