Най-голямата планета-джудже - Ерида

Най-голямата планета-джудже и деветото по големина тяло в Слънчевата система  е 136199 Ерида. Малко след откриването на Ерида се оказа, че обектът е по-голям от Плутон, което поставя въпроса дали това тяло не може да се нарича планета. По

2011-07-29 14:41:07
Най-голямата планета-джудже  - Ерида
Най-голямата планета-джудже и деветото по големина тяло в Слънчевата система  е 136199 Ерида. Малко след откриването на Ерида се оказа, че обектът е по-голям от Плутон, което поставя въпроса дали това тяло не може да се нарича планета.

Последвалата дискусия в астрономическата общност завършва чак през август 2006, когато на XXVI конгрес на Международния астрономически съюз се приема нова дефиниция за планета, според която Плутон, заедно с Ерида и 1 Церера са включени в нов клас: планети-джуджета.

Първоначално, тялото е наречено 2003 UB313. По-късно се тиражират различни съобщения, че тялото е наречено „Зина“ или „Лила“; но и двете наименования са използвани неофициално от откривателите, но нито едно от тях не е предложено пред МАС. Поради раздора, който откриването на тялото внася в астрономическата общност по отношение на дефиницията за планета, то е наречено на древногръцката богиня на раздора Ерида*.

Диаметърът на Ерида е  между 2 400 и 3 000 км. Първоначалните наблюдения показват наличието на лед метан на повърхността на обекта. Това прави Ерида повече подобна на Плутон, отколкото откритите преди това големи планетоиди.

Ерида е открита от екип с състав Майкъл Браун, Чадуик Тружило и Дейвид Рабиновиц на 5 януари 2005 година, но  откритието им е оповестено на 29 юли  с.г.

Ерида е по-голяма от Плутон. Някои астрономи смятат, че има голям брой неоткрити обекти от пояса на Кайпер, големи колкото или дори по-големи от Плутон.

Новооткритият обект е достатъчно ярък. Причината да не бъде забелязан дотогава е голямата инклинация на орбитата му, а повечето търсения за външни обекти от слънчевата система са концентрирани по равнината на еклиптиката, където се намира повечето материал на слънчевата система.
----------------------
*Ерида в древногръцката митология  е богиня на раздора и съперничеството, една от първичните сили.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия