Аполо 15 била деветата мисия с екипаж по програмата Аполо и четвъртата мисия, която се прилунила на Луната. Този път мисията имала за приоритет научните изследвания.                                                                            
Мястото на старта било площадка 39А Кейп Канаверал. Ракетата носител отново била Сатурн V. Аполо 15 е изстрелян на 26 юли 1971 годин. На 30 юли астронавтите успешно се прилуняват в Морето на Дъждовете, до подножието на Апенините и недалеч от пролома Хедли.

Това е първата от три напредничави мисии, чрез които се провеждат истински геологични изследвания на Луната. Астронавтите  са Дейвид Скот, Алфред Уордън и Джеймс Ъруин. Докато Алфред Уордън  е  в орбита около Луната на борда на КОМ Индевър, Скот и Ъруин се спускат на лунната повърхност с ЛМ Фалкън.

Те правят  общо три излизания на датите 31 юли, 1 и 2 август. Скот и Ъруин прекарват три дни на Луната, общо18 часа и половина навън от лунния модул.

В тази мисия екипажът за първи път използва лунен роувър, с помощта на който астронавтите изминават около 30 км.  Те успяват да съберат 77 кг лунни образци.
Най-известната находка от цялата програма Аполо  е  донесена от екипажа на тази мисия.  Това е камък, наречен ‘Камъкът на сътворението’. За него има предположение, че  датира още от времето на образуването на първичната лунна кора.

През трите дни, в които пилотът на командния модул остава сам на кораба, използвайки панорамна камера, гама-спектрометър, камера за картографиране, лазерен висотометър и др. , той прави редица изследователски проучвания и експерименти.

На 7 август 1971 година, Аполо 15 навлиза в атмосферата на Земята и се приводнява.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Автор: Тони