Космическата сонда 'Марс Патфайндър'

Американската сонда Марс Патфайндър  е подготвена през 1996 година от НАСА за доставяне на повърхността на Марс на робота Sojourner  (моторизирано превозно средство). Сондата „патфайндър“ е изстреляна на 4 декември 1996 г

2011-07-04 15:46:45
Космическата сонда 'Марс Патфайндър'
Американската сонда Марс Патфайндър  е подготвена през 1996 година от НАСА за доставяне на повърхността на Марс на робота Sojourner  (моторизирано превозно средство).

Сондата „патфайндър“ е изстреляна на 4 декември 1996 година на борда на ракета Делта II  от военновъздушната база Кейп Канаверал във Флорида. Тя достига повърхността на Марс на 4 юли 1997 година.

„Патфайндър“ има три научни инструмента, които позволяват изследването на геологията и  повърхностната морфология на малките и огромни скални късове, геохимията на земята и скалите, магнитните и механическите свойства на почвата, различни изследвания на атмосферата и ротационната и орбитална динамика на Марс.

Това е вторият проект от програмата на НАСА Дискавъри, която има за цел изпращането на по-евтини космически апарати да изследват Слънчевата система.  Мотото на програмата е „по-евтино, по-бързо и по-добро“.

Мисията е ръководена от JPL, поделение на Калифорнийския технологичен институт  отговорен за изследването на Марс от НАСА.

Тази мисия до Марс, освен че е първа от поредица мисии до планетата, включващи роувъри (автоматични, превозни средства), е и най-важната от 1976 година насам, когато ‘Викинг’ се приземи на червената планета. Това е и първата мисия, която изпраща роувър до друга планета. (СССР успешно изпраща луноходи на Луната през 70-те г.) Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия