Космическата сонда Маринър 5

Космическият апарат  Маринър 5  е апарат от едноименната програма на НАСА.  Сондата носи комплект от научни инструменти и е изпратена да изследва планетата Венера. Маринър 5 трябва да измери колебанията в магнитното поле  около

2011-06-14 11:00:54
Космическата сонда Маринър 5
Космическият апарат  Маринър 5  е апарат от едноименната програма на НАСА.  Сондата носи комплект от научни инструменти и е изпратена да изследва планетата Венера. Маринър 5 трябва да измери колебанията в магнитното поле  около планетата, както и слънчевите частици и ултравиолетовите лъчения.

Основни цели са:измерване на междупланетното и венерианското магнитно поле, изследване на заредените частици в Космоса,  плазмата с Космоса и пречупването на радиосигналите и ултравиолетовите емисии във Венерианската атмосфера.

Маринър 5 е построен като дубльор на Маринър 4, но след успеха на мисията апаратът е модифициран за нова мисия до Венера.

Маринър 5 е изстрелят на 14 юни 1967 година  от стартова площадка 12 на ВВС баса Кейп Канаверал и прелита около планетата на 19 октомври  същата година на височина 3 990 км. С по-чувствителните си инструменти от своя предшественик Маринър 2, Маринър 5 хвърля нова светлина върху планетата и върху състоянието на междупланетното пространство.
След тази мисия се разбира, че Венера има много топла повърхност и атмосфера по-плътна от очакваното.

Активността на апарата спира през ноември 1967 г. и той в момента е нефункциониращ и обикалящ по хелиоцентрична орбита.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия