Джордж Бидъл Еъри и Гринуичкия меридиан

Британският  астроном и математик,  сър Джордж Бидъл Еъри,  е заемал най-високата длъжност в Кралското астрономическо дружество от 1835 до 1881 година. Негова е заслугата за установяване на Гринуич като главен меридиан. Еъри е ро

2011-05-07 14:57:46
Джордж Бидъл Еъри и Гринуичкия меридиан
Британският  астроном и математик,  сър Джордж Бидъл Еъри,  е заемал най-високата длъжност в Кралското астрономическо дружество от 1835 до 1881 година. Негова е заслугата за установяване на Гринуич като главен меридиан.

Еъри е роден на  27 юли 1801 година в Англия. Завършва училището Колчестър Грамар и Тринити Колидж в Кеймбридж.  Работи в Кеймбриджкия университет и Британското кралско  научно дружество, а от 1826 година е Лукасов професор.

Еъри е откривател и на стъклата, които коригират астигматизма.   Той е носител на  златен медал на Кралското астрономическо дружество и  медал Копли. Репутацията му, обаче,  е засенчена от обвинението, че поради неговото бездействие Англия пропуска възможността на открие Нептун.

Джордж Бидъл Еъри умира на  2 януари 1892 година в Гринуич. Марсианският  кратер Еъри носи неговото име. В този кратер има по-малък, наречен Еъри-0, който определя главния меридиан на тази планета. Съществува и кратер на Луната, който също е кръстен на негово име. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия