Космическият телескоп Джеймс Уеб

Космическата  обсерватория Джеймс Уеб, представлява космически телескоп , предназначен да замени вече остарелия „Хабъл“. Проектът е дело на съвместните усилия на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космич &nb

2011-04-24 19:32:29
Космическият телескоп Джеймс Уеб
Космическата  обсерватория Джеймс Уеб, представлява космически телескоп , предназначен да замени вече остарелия „Хабъл“. Проектът е дело на съвместните усилия на НАСА,
Европейската космическа агенция и Канадската космич   еска агенция.

Телескопът  носи името на ръководителя на НАСА в периода  1961-68 година, Джеймс Уеб, под чието управление САЩ изготвят програмата си за изпращане на човек на Луната.
Планираното извеждане на апарата в Космоса на хелиоцентричната орбита от около
1 500 000 км от Земята,  е не по-рано от юни 2013 година.  Ще бъде изстрелян от Гвианския космически център в Куру, Френска Гвиана, с ракета Ариана 5.

Най-важната мисия поставена пред проекта, е търсенето на светлина от първите формирали се звезди и галактики  след Големия взрив; изучаване на формирането и  еволюцията на галактиките; изучаване на формирането на звездите и планетарните системи; изследване на планетарни системи и определяне на атмосфера.

Въпреки планираната маса на апарата, равняваща се на половината от тази на Хъбъл, той ще разполага с 6 пъти по-голямо огледало (6,5 метра в диаметър) за събиране на светлина, в сравнение с него.

Наземният контрол е поверен на Space Telescope Science Institute (STScI) базиран в Балтимор /Мериленд/.  Негова е задачата за операционното управление на телескопа   и доставяне на данните за астрономическата общественост.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия