Космическият телескоп 'Хабъл'

Автоматичната обсерватория на орбита около Земята, космическият телескоп Хабъл, е наречен така в чест на Едуин Хабъл. Телескопът  "Хъбъл" е създаден като съвместен проект на НАСА и Европейската космическа  агенция. Телескопът

2011-04-24 16:04:35
Космическият телескоп 'Хабъл'
Автоматичната обсерватория на орбита около Земята, космическият телескоп Хабъл, е наречен така в чест на Едуин Хабъл.

Телескопът  "Хъбъл" е създаден като съвместен проект на НАСА и Европейската космическа  агенция. Телескопът е една от четирите "Велики Обсерватории" на НАСА заедно със Комптън Гама Лъчева Обсерватория, Чандра Рентгенова Обсерватория  и Космичски телескоп Спитцър,  всички изведени в околоземна орбита.

Първоначално се е предвиждало извеждането на телескопа на орбита да стане през 1986 година , но заради катастрофата на "Чалънджър”,  той е качен на орбита на 25 април 1990 година  от совалката “Дискавъри”.

След поправка на оптическата система през 1993 година  телескопът започна да дава висококачествени изображения. На  31 октомври 2006 година  Майкъл Грифин НАСА дава зелена светлина на мисия за ремонт на Хъбъл  след май  2008 година с помощта на совалката Атлантис.  Планираните ремонти и подобрения на телескопа му позволяват да функционира поне до 2013 година, когато НАСА се надява да изведе в орбита наследника му космическия телескоп Джеймс Уеб.

Телескопът Джеймс Уеб ще превъзхожда Хъбъл в много отношения, но ще работи само в инфрачервения диапазон, така че няма да замести наблюдателните възможности на Хъбъл във видимия и ултравиолетовия диапазони. За това ще е необходимо изстрелването на допълнителен космически телескоп.

Разполагането на телескопа в космоса дава възможност да се регистрират електромагнитни излъчвания в диапазоните, в които земната атмосфера не е прозрачна.  Заради отсъствието на атмосфера разделителната способност на телескопа е 7-10 пъти по-добра от аналогичен телескоп, разположен на земната повърхност.

Астронавтът Джефри Хофман поправя Хъбъл по време на първата обслужваща мисия (STS-61) през декември 1993 година. Обслужването на "Хъбъл" се извършва по време на излизане в открития космос по време на мисии на космически совалки.


Отначало се е планирало на всеки 5 години телескопът да се връща на Земята за техническо обслужване, а през 2,5 години да се извършва обслужване на орбита, обаче заради опасност от замърсяване и деформации по време на претоварванията при излитане и кацане по-късно е решено цялото техническо обслужване да става на орбита.

За 20  години работа на околоземна орбита "Хъбъл" е направил   стотици хиляди  снимки на 22 хил. небесни обекта  - звезди, мъглявини, галактики и планети.

Потокът от данни, който генерира ежедневно в процеса на наблюдения, е от порядъка на 15  гигабайта. Общият обем информация , натрупан за цялото време на работа на телескопа, надхвърля 20 терабайта.

Повече от 3900 астрономи са получили възможност да го използват за наблюдения, публикувани са около 4000 научни статии.
           
       
Космическият телескоп „Хабъл" е направил между 25 и 29 януари  2010 година серия снимки на странен космически обект.

Обектът, който получил обозначение P/2010-A2, е с формата на кръст, лети със 17 700 км/час през Слънчевата система и има опашка като комета. Според астрономите обаче това в никакъв случай не е комета, защото опашката се движи на разстояние от ядрото на обекта. Големината му е около 140 метра. Специалистите не могат да кажат със сигурност какво е това. Те предполагат, че може би става дума за останки от сблъсък на два астероида с много голяма скорост.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия