Йохан Боде и Закона Тициус-Боде

Немският астроном Йохан Боде е  откривател на кометата C/1779 A1, която днес носи неговото име. Йохан Боде е роден  19 януари 1747 година в семейството на търговец от Хамбург. Той  получава началното си образование в Хамбург, &nbs

2011-04-18 15:21:57
Йохан Боде и Закона Тициус-Боде
Немският астроном Йохан Боде е  откривател на кометата C/1779 A1, която днес носи неговото име.

Йохан Боде е роден  19 януари 1747 година в семейството на търговец от Хамбург. Той  получава началното си образование в Хамбург,  предимно от баща си. През младежките си години претърпява тежка болест на дясното око, довела до силно намаляване на зрението  му.

През 1765 година  Йохан се запознава с учителя по математика в хамбургската гимназия Георг Буш. Той е впечатлен от математическите способности на Боде и му позволява да използва личната му библиотека. Тя става основа за първите проучвания на Боде, който през 1766 година, едва  19-годишен,  публикува първата си научна статия. Тя е посветена на слънчевото затъмнение от 5 август 1766 година. Боде публикува през 1772 година откритото през 1766 от Йохан Тициус  емпирично правило за разстоянията на планетите до Слънцето, което съществувало само като бележка в труд на последния.

Днес това правило носи името Закон на Тициус-Боде.  Този закон е  хипотеза, базираща се на емперичното правило за разстоянията на планетите до Слънцето, което е доказано от  Йохан Тициус  популяризирано от Йохан Боде.

Според него, ако към всеки член на редицата: 0 - 3 - 6 - 12 - 24 - 48 - 96 …, прибавим числото 4 и резултата разделим на 10, тогава членовете на новата редица: 0,4 - 0,7 - 1,0 - 1,6 - 2,8 - 5,2 - 10,0 …, приблизително ще отразяват разстоянията до Слънцето на планетите от Слънчевата система  в астрономичски единици.

Според тази калкулация, числото 2,8 показва, че между Марс и Юпитр  би трябвало да съществува планета, която не е известна на астрономите и поставило закона на Тициус-Боде под съмнение. През 1781 г. Уилям Хершел открива планетата Уран, която се намира на 19,2 астрономически единици от Слънцето. В този случай, изчисленията според закона на Тициус-Боде показват, че разстоянието е 19,6 астрономически единици и съмненията в закона отпадат.

Този факт подтиква астрономите към търсене на неизвестната планета, която би трябвало да се намира между Марс и Юпитер.

На 1 януари 1801 г., италианския астроном  Джузепе Пиаци  открива планетата джудже Церера, която е на разстояние 2,8 астрономически единици от Слънцето. Впоследствие били открити още много обекти в тази област, позната днес като Астероиден пояс.

Въпреки това, изчисленията по закона на Тициус-Боде за разстоянието от Слънцето до планетите Нептун и Плутон, много се различават с реалните.

През 1786 Боде става директор на Берлинската обсерватория. На него са кръстени лунен кратер и малката планета 998 Бодеа.

Боде умира на 23 ноември 1826 година в Берлин.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия