Хайнрих Олберс създава метод за пресмятане орбитите на комети

Немският астроном и лекар Хайнрих Олберс е роден на 11 октомври 1758 г.  в Арберген на Везер край Бремен,  където баща му е пастор. Олберс посещава гимназията в Бремен, а  любовта му към астрономията проличава още на 14-годишна в

2011-03-02 17:39:35
Хайнрих Олберс създава метод за пресмятане орбитите на комети

Немският астроном и лекар Хайнрих Олберс е роден на 11 октомври 1758 г.  в Арберген на Везер край Бремен,  където баща му е пастор.

Олберс посещава гимназията в Бремен, а  любовта му към астрономията проличава още на 14-годишна възраст. На 19 години той наблюдава слънчевото затъмнение. Изучава медицина  в Гьотинген от 1977 до 1780 година, като  посещава по същото време лекциите на Кестнер по математика.

Към края на 1781 година  Олберс се установява като лекар в Бремен.Почти четиридесет години той активно практикува лекарската професия и се оттегля от активна дейност на 1 януари 1823 година.

Говори се, че  Олберс  никога не спял повече от 4 часа, като по-голямата част от нощта отдавал на астрономически наблюдения. Горната част на къщата му била приспособена за обсерватория.

През 1781 година   Олберс предприема пътешествие до Виена,  където си издейства разрешение да посети обсерваторията на Максимилиан Хел и на 17 август  той  вижда за първи път планетата Уран , открита една година преди това от Хершел.  

Докато дежури край леглото на болен приятел, Олберс измисля метод за пресмятането на орбитите на комети -  този метод е цяла  епоха в изучаването на кометите и се използва широко и досега. Това важно откритие е публикувано от барон фон Цах под заглавие “Върху най-лесния и удобен метод за пресмятане траекторията на една комета". Работата съдържа таблица с 87 орбити. Смелата  хипотеза на Олберс  за произхода на астероидите,   първоначално е подкрепена чрез откриването на Юнона и на Веста  (от самия Олберс) точно в околностите на съзвездията Кит и Дева, където би трябвало да се локализират възлите на такива предполагаеми планетни фрагменти.

Олберс е избран от съгражданите си да асистира при кръщението на краля в  Рим на 9 юни 1811 г.  Член е на законодателното тяло в Париж през  1812-13 г. , членува в много научни дружества. Получавал е награди от правителствата на много страни.

В Бремен има негов паметник. През 1828 година  най-големият кораб, напускал дотогава Бременските докове, е назован "Олберс".

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия