Вилем де Ситер и моделът на Вселената

Нидерландският астроном, космолог и математик Вилем де Ситер  разработва теоретичен модел на Вселената, който  е  базиран на общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. Де Ситер е роден   на 6 май 1872 година. У

2011-02-23 14:09:51
Вилем де Ситер и моделът на Вселената
Нидерландският астроном, космолог и математик Вилем де Ситер  разработва теоретичен модел на Вселената, който  е  базиран на общата теория на относителността на Алберт Айнщайн.

Де Ситер е роден   на 6 май 1872 година. Учи математика в Гронинген, а   след това работи в астрономическата лаборатория в града. Известно време работи в обсерваторията в Кейптаун, Южна Африка,  а от 1908 година преподава астрономия в университета в Лайден. От  1919 година де Ситер е директор на Лайденската обсерватория.

Моделът на Вселената на де Ситер се отклонява в някои отношения от възгледите на Айнщайн. Първоначално Айнщайн смята, че Вселената е статична и с постоянен размер, а според де Ситер от теорията на относителността следва, че Вселената постоянно се разширява. Този възглед, подкрепен и от наблюденията на Едуин Хабъл на отдалечени галактики, по-късно е възприет и от Айнщайн.


Де Ситер умира на  20 ноември 1934 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия