Космическият апарат Марс Одисей

Марсианска одисея или както е известно Марс Одисей е космически апарат,  който в момента обикаля около планетата Марс. Основната цел на апарата е да използва спектрометър, за да открие доказателства, че на Марс е имало или още има вода и ву

2011-02-19 15:53:07
Космическият апарат Марс Одисей
Марсианска одисея или както е известно Марс Одисей е космически апарат,  който в момента обикаля около планетата Марс. Основната цел на апарата е да използва спектрометър, за да открие доказателства, че на Марс е имало или още има вода и вулканична активност.

Учените се надяват, че информацията събрана от сондата ще помогне за доказването, на това дали някога е съществувал живот на Марс. Освен това апаратът играе роялата на предавател за комуникацията между Марс Експлорейшън Ровър  и Земята. Мисията е кръстена на научно-фантастичния филм ‘2001: Космическа одисея’ и има отношение към разликите във филма и истинския живот през 2001 година.

Апаратът е изстрелян на 7 април 2001 година с ракета-носител Делта II от космодрум Кейп Канаверал, Флорида и достига Марс на 24 октомври 2001 година. Главният двигател на Марс Одисий е пуснат в действие,  за да намали скоростта му и да може да бъде прихванат в орбита около планетата. Като използва атмосферата на Марс за забавяне, апаратът успява да спести повече от 200 kg от ракетното си гориво.

Намаляването на скоростта е завършено на 19 февруари 2002  година и започва мисията по картографирането на повърхността на Марс.

Трите основни инструмента на Марс Одисий са:

- THEMIS,
- Спектрометър за гама-лъчи, който включва и високоенергийния детектор на неутрони, разработен от Русия,
- MARIE -  марсиански радиационен експеримент.

На 28 май 2002 година  НАСА обявява, че спектрометърът  е засякъл големи количества от водород, белег по който може да се съди за наличие на лед лежащ на 1 m под повърхността.

Около 85 % от информацията и снимките направени от двата марсохода Спирит и Опъртюнити са достигнали до Земята благодарение на този апарат. Също така апаратът е проучил подходящите места, където да кацнат марсоходите, а по-късно и за мисията на космическия апарат  Феникс, който каца на Марс през 2008 г.

Първоначално апаратът се нарича  Марс Сървейър 2001 Орбитър и се е планирало да има за придружаващ го апарат  Марс Сървейър 2001 Лендър. Мисията на спусакемия апарат е отменена през май 2000 година заради провалилите се Марс Клаймит Орбитър и Марс Полар Лендър в края на 1999 г.

Впоследствие е избрано името 2001 Марс Одисей като почит към вижданията за космическите изследвания в книгите на фантаста Артър Кларк  и най-вече романът ‘2001:Космическа одисея’.

Проектът е разработен от НАСА с помощта на Локхийд Мартин. Очаква се цената на цялата мисия да е около 297 млн. американски долара.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия