Пърсивал Лоуел и деветата планета

Търсенето на девета планета в Слънчевата система - Плутон - в обсерваторията Лоуел е започнато още от основателя ù  от  Пърсивал Лоуел през 1905. Самият Лоуел не е доживял откриването на девета планета. Но това  събитие в ас

2011-02-19 15:33:05
Пърсивал  Лоуел и деветата планета
Търсенето на девета планета в Слънчевата система - Плутон - в обсерваторията Лоуел е започнато още от основателя ù  от  Пърсивал Лоуел през 1905. Самият Лоуел не е доживял откриването на девета планета. Но това  събитие в астрономията било до голяма степен благодарение на Лоуел.

Той  произхожда от една от най-старите и богати фамилии в Бостън (тази, за която в  известна песничка  се казва,  че Бостън е градът на умните и глупавите, където членовете на семейство Лоуел разговарят само с тези от семейство Кабот, докато последните разговарят само с Бога).
                                                                                                                                                                                                             Лоуел  прави дарение на обсерваторията  , която носи неговото име. Лоуел е убеден, че Марс е покрит с канали, построени от трудолюбиви марсианци с цел да пренасят вода от полярните области до сухите, но плодородни земи близо до екватора.

Лоуел също е бил непоколебимо убеден в съществуването там някъде отвъд Нептун на неоткрита девета планета, кръстена Планета X. Той основава схващането си на неправилности, които засича в орбитите на Уран и Нептун, и отдава последните години от живота си, опитвайки се да намери наситения с газ гигант, за който вярвал, че е там някъде.

За жалост Лоуел умира внезапно през 1916 г.,  отчасти изтощен от търсенето, което временно се прекратява, докато наследниците му се изпокарват за наследството му. През 1929 г. обаче, до голяма степен, за да отклонят вниманието от сагата за каналите на Марс,  директорите на обсерваторията „Лоуел“ решили да възобновят търсенето и за тази цел наели младия Клайд Томбоу, който на 18 февруари 1930 година открива Плутон. .
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия