Хенри Ръсел и Диаграмата Херцшпрунг-Ръсел

Aмериканският астроном Хенри Ръсел , заедно с Ейнар Херцшпрунг  разработва т.нар. Диаграма Херцшпрунг-Ръсел. Ръсел е роден  на 25 октомври 1877 година в Ойстър Бей, Ню Йорк.  Завършва университета Принстън. В периода 1905-1947 г. ра

2011-02-18 15:08:08
Хенри Ръсел и Диаграмата Херцшпрунг-Ръсел
Aмериканският астроном Хенри Ръсел , заедно с Ейнар Херцшпрунг  разработва т.нар. Диаграма Херцшпрунг-Ръсел.

Ръсел е роден  на 25 октомври 1877 година в Ойстър Бей, Ню Йорк.  Завършва университета Принстън. В периода 1905-1947 г. работи там, като през 1911 г. става професор.

През същата година - 1911 -  той става член на Националната академия на науките в САЩ. През 1912 г. е назначен за директор на астрономическата обсерватория на Принстънския университет. В периода 1922-1942 г. едновременно е и сътрудник на обсерваторията Маунт Уилсън. През 1947 г.  Ръсел напуска Принстън и се премества в Харвардската обсерватория, където работи до 1952 г.


В звездната астрономия Диаграмата Херцшпрунг-Ръсел (съкращавана като Х-Р диаграма) показва математическата връзка между абсолютната величина, светимостта, звездната класификация и повърхностната температура на една звезда.

Х-Р диаграмата се състои от две равни части. Едната част е тази на наблюдателя. Тя изчертава цветът на звездата на едната ос и абсолютната звездна величина на другата. Тези две величини могат да се добият чрез наблюдение. Другата част е тази на теоретика. При нея на едната ос се нанася температурата, а на другата светимостта на звездата. Тези две величини могат да се добият чрез компютърно моделиране.

Х-Р диаграмата се използва, за да се определят различните типове звезди и за съгласуване на теоретичните предсказания за еволюцията на звездите, добити чрез компютърно моделиране с наблюденията на реални звезди.

Изследванията върху диаграмата показват, че звездите са склонни да се групират към определени места, наречени последователности. Най-преобладаващ  е диагоналът отиващ  от горещите и ярки към по-студените и по-малко ярки звезди. Този диагонал се нарича Главна последователност. Под главната последователност се намират звезди известни като бели джуджета, а над нея — червени гиганти и супергиганти.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия