Кометата Шумейкър-Леви 9

Шумейкър-Леви 9 е името на комета,  която през 1994 година  се сблъсква с планетата Юпитер.  Интересното при сблъсъка е, че Шумейкър-Леви 9, преди да се удари в "гиганта", се раздробява на няколко по малки фрагмента, които

2011-01-25 16:14:03
Кометата Шумейкър-Леви 9
Шумейкър-Леви 9 е името на комета,  която през 1994 година  се сблъсква с планетата Юпитер.  Интересното при сблъсъка е, че Шумейкър-Леви 9, преди да се удари в "гиганта", се раздробява на няколко по малки фрагмента, които се удрят един след друг в планетата. След удара те оставят тъмни петна по облаците на Юпитер, някои от които с размера на Земята.

Фрагментите от кометата Шумейкър-Леви 9 се удрят в Юпитер и причиняват големи поражения. Този случай си остава първият наблюдаван сблъсък на 2 космически тела. Шумейкър-Леви 9 се е състояла от 20 видими фрагмента с диаметър над 2 километра, които ударили планетата със скорост 60 км/час. Резултатите са много на брой, горещи облаци газ, с височина от хиляди километри и големи тъмни „белези” в атмосферата,  които се застояват със седмици. По-малки късчета продължили да се врязват в планетата.

Шумейкър-Леви 9 си отиде, но според заснетия материал, тя не си замина така тихо.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия