На 12 януари 2005 година е изстреляна американската космическа сонда “Deep Impact’ за извършване на изследвания върху кометата Темпъл.

Модулът "Импактор", изстрелян от сондата "Deep impact" се сблъска с кометата " Темпъл 1" и пробива дълбок отвор на повърхността й. Чрез този експеримент астрономите от НАСА се надявали да научат повече за структурата на небесното тяло, като проникнат под ледената му обвивка.

Сондата изстрелва успешно модула, който пресреща и се сблъсква с кометата "Темпъл 1" на разстояние 133 млн. километра от Земята, в рамките на най-амбициозния проект на американската агенция за космически изследвания да разгадае произхода на слънчевата система. Ударът между тежащият 370 килограма модул и кометата, която е два пъти по-малка от остров Манхатън и лети в Слънчевата система със скорост над 37 000 км/час, става в 8.52 часа българско време на 4 юли, американския национален празник.

Сондата  удря кометата челно, предизвиквайки ярко припламване, което според учените свидетелства за силен сблъсък. "Deep impact" е изстреляна още  на 12 януари , за да достигне навреме до позицията, от която ще  се наблюдава сблъсъка на модула с кометата "Темпъл 1". Специалистите  от НАСА се надявали , че сондата ще разшири знанията им за строежа на кометата и   начина, по който се е формирала Слънчевата система и дори за възникването на живота на Земята.

Според учените небесното тяло съдържа елементи, чиято възраст се отнася към момента на формиране на вселената. На борда на "Deep impact" се намира научна апаратура и компакт-диск с имената на 625 000 земни жители. На сондата е монтирана специална камера, която предава изображение от полета. Сблъсъкът е наблюдаван и от орбиталните телескопи Хъбъл и Спитцер, с чиято помощ трябва да се анализира информацията за температурата и газовете, отделени при удара.

Ударът на сондата е предизвикал разпръскване на облак частици, замръзнали във вътрешността на кометата от времето на оформянето на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години. Първите коментари на учените са, че облакът като че ли е по-голям, отколкото са очаквали. Кометата по никакъв начин не застрашава земята, но учените решили да стигнат до ядрото й, за да проведат уникалния експеримент. Той бе осъществен успешно благодарение на непрекъснатата  работа на специалистите от НАСА, които коригираха до последно орбитата на "Deep impact", за да застане точно на пътя на небесното тяло.

Сондата е наречена "Deep impact" на известния холивудски филм, описващ как Земята е заплашена от сблъскване с комета.         
.
Автор: Тони