Първият  пилотиран космически кораб напуснал земната орбита и достигнал Луната е Аполо 8. Това е втората пилотирана мисия по програмата Аполо на Наса,  като за първи път тристепенната ракета-носител Сатурн V излита с екипаж на борда. Целта на експедицията е досигане на естествения спътник на  Земята, влизане в окололунна орбита, заснемане и набелязване подходящи места за прилуняване на бъдещи мисии, завръщане и приводняване в предварително набелязан район на  Земята.

За първи път членовете на  Аполо 8  преминават границата на радиационния пояс на Земята и достигайки Луната преминават в орбита около друго космическо тяло. Франк Борман, Джеймс Ловел и Уйлям Андърс са първите хора видели с очите си Обратната страна на Луната.

В надпреварата със СССР по времето на  Студената война за усвояването на космическото пространство, през лятото на 1968 г.  НАСА взима решение за ускорявяне работата по програма Аполо. Появилите се сведения и полетите по съветската програма Зонд карат ръководството да прескочи окончателното завършване на изпитанията на Лунния модул  и взима решение за изпращането на кораб до Луната без него.

Корабът е изстрелян в 12ч. 51м. 00с. на 21 декември 1968 година  от  Космическия център Кенеди, Флорида.  Изведен е на ниска земна орбита с апогей 191.3 км. и перигей  181.5 км. След две обиколки около Земята са включени двигателите на третата степен и астронавтите се отправят на път към Луната. Членовете на екипажа за първи път излитат с тристепенната Сатурн V, използвайки третата степен на ракетата за ускоряване и напускане на околоземната орбита, достигайки най-висока скорост от 10.822 км/с.

По време на полета за първи път екипаж извършва маневра за влизане в орбита около друго космическо тяло без команди от Земята. При навлизането в зоната на космическа радиосянка е включен двигателят на Командния модул и Аполо 8 става първият пилотиран космичеки кораб станал спътник на Луната с  периселений 96.8 км. и апоселений 270.5 км.

Направени са много снимки и топографски измервания, като са набелязани и картографирани специфични лунни обекти за бъдещите посетители на нашия естествен спътник. За първи път е фотографиран изгревът и залезът на Земята върху лунния хоризонт.

В навечерието на Коледа астронавтите излъчват пряко телевизионно предаване продължило 24 минути, като са показани лунните пейзажи от камерата,  която те носят със себе си.

Аполо 8  прави общо 10 лунни обиколки и отново на обратната страна на Луната е включен главният двигател за ускорение и преминаване в  балистична траектория,   която води кораба по обратния път към родната планета. Спускаемата капсула се приводнява в южният Пасифик призори на 27 декември, а астронавтите са качени на борда на самолетоносача ‘USS Yorktown’ 90 минути по-късно.
Автор: Тони