Заря - функционален товарен блок на МКС

Заря, познат и като Функционален товарен блок  e  първият изстрелян модул на Международната космическа станция. Заря осигурява електричество,  складово пространство и е ръководна точка за първоначалните етапи от изграждането на МКС.

2010-11-20 15:10:42
Заря - функционален товарен блок  на МКС
Заря, познат и като Функционален товарен блок  e  първият изстрелян модул на Международната космическа станция. Заря осигурява електричество,  складово пространство и е ръководна точка за първоначалните етапи от изграждането на МКС. След като бъдат скачени другите по-специализирани модули, Заря ще се използва основно за складово пространство. Модулът произхожда от космически кораб ТКС, проектиран за руската космическа програма Салют. Името „Заря“ е дадено на модула, тъй като той бележи зарята на нова ера на сътрудничеството в космоса.

Модулът е собственост на САЩ, но е построен в периода 1994-1998 г. в Москва.  Заря е част от плана за замяна на сделката с Локхийд Мартин   за Bus-1, защото е много по-евтин ($220 милиона срещу $450 милиона за проекта на Локхийд). Като част от договора, компания Хруничев построява част от идентичен модул (наричан FGB-2) с цел продължение на проекта. Това е предложение към множество проекти като, евентуална замяна на кораба Прогрес, скачващ и складиращ модул, универсален скачащ модул  или независима космическа станция.

Модулът има три отсека за скачване: по един на двата края и един страничен. Към края на 2008 г. към задния порт е скачен модулът Звезда, към предния — т.нар херметичен свързващ адаптер,  който го съединява с модула Юнити, а страничният отсек се използва за скачване на космически кораби Союз и Прогрес. През 2010 г. се очаква на страничния възел да бъде скачен руският  товарен модул за скачване, с което изграждането на руския сегмент на МКС ще бъде завършено.

Заря е изстреляна с руската  ракета Протон от космодрума Байконур в Казахстан   на 20 ноември 1998 година. Предполагаемият живот на модула е поне 15 години.
След като е изстреляна Заря, на 4 декемри 1998 година с полет STS-88  е изстрелян и американският модул Юнити, който се свързва със руския модул. Изстрелването на руския обслужващ модул Звезда закъснява с близо две години. Изстрелян е чак на 12 юли 2000 година  и е скачен на 26 юли.

Първоначално модулът има проблеми с презареждането на батериите, но впоследствие те са решени. В перспектива може да има нужда да се постави допълнителна защитна обвивка за предпазване от микрометеорити - сегашната не отговаря на изискванията за модул на МКС, и за нея е било направено изключение преди изстрелването.
Заря прави 50 000-та си обиколка в 15:17 на 14 август 2007 година  по време на мисия STS-118.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия