Космическият кораб Буран

Буран е космически кораб за многократно използване, създаден в СССР в средата на 80-те години на 20-ти век. За пръв и единствен път Буран е изстрелян в орбита на 15 ноември 1988 година  с помощта на ракетата-носител „Енергия”, б

2010-11-15 15:43:25
Космическият кораб Буран
Буран е космически кораб за многократно използване, създаден в СССР в средата на 80-те години на 20-ти век. За пръв и единствен път Буран е изстрелян в орбита на 15 ноември 1988 година  с помощта на ракетата-носител „Енергия”, без екипаж на борда -  корабът е управляван от земята.

Живото-подържаща система не е поставена, нито е инсталиран софтуер, с който да функционират компютрите.Буран обикаля Земята  два пъти за 206-минутен полет.  При връщането си изпълнява автоматично кацане на площадката до космодрума Байконур, където въпреки скоростта на странично духащия вятър от 17 м/сек.,  каца само на 3 метра встрани и 10 м по-напред от обозначеното за кацане място.

Космическият кораб е с тегло 105 тона. Масата на конструкцията съставлява 62 тона. Дължината на "Буран" е 35,4 метра, височината му е 16,5 метра, размахът на крилете му е около 24 метра. Построяването му е възложено на Тушинските машиностроителни заводи разположени в северозападната част на Москва. Буран е предназначен за многократно използване, като с негова помощ е било възможно извеждането на космически апарати в космоса.

На вид Буран прилича на американските совалки. Руснаците правят опити за нещо различно, но накрая се спират на точно аеродинамично копие. Има и значителни разлики. Космическият кораб няма двигатели и има повече полезен обем. В орбита го извеждат външни ракети носители. Това му дава четири пъти по-голяма товароподемна сила. За разлика от совалките на САЩ, чиито носители са с твърдо гориво, „Буран“ има носители с течно гориво, които могат да се изключват. Така могат да се избегнат трагедии като тази с „Чалънджър”.

След разпадането на СССР проектът „Буран“ първоначално е замразен, а към  1993 година  е прекратен. По план е трябвало да бъдат построени 5 орбитални кораба, от които са построени само два, а третият е недостроен. Първият кораб-изделие 1.01 е единственият летял в космоса. На 12 май 2002 година той  е  унищожен, в резултат на разрушаване на покрива на хангара,където е съхраняван, като при  инцидента  загиват и  осем работници.

Вторият кораб-изделие 1.02 се намира в Казахстан на космодрума Байконур  и се явява собственост на тази република. В началото на 1993 година  готовността му за полет е 95-97%. Третият кораб-изделие 2.01 е недостроен. Степента му на готовност се е оценявала различно - от 30 до 50%. Продаден е на авиационен музей в Германия.

Днес в Русия  се разработва нов проект на кораб за многократна употреба, наречен „Клипер“.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия