Тихо Брахе и планетите

Тихо Брахе е  датски астроном и алхимик.  Роден е на 14 декември 1546 година. Построява Ураниборг, който става „изследователски институт“. Тихо притежава печатарска машина и хартиена фабрика за своите издателски нужди. Негови

2010-11-08 23:14:08
Тихо Брахе и планетите
Тихо Брахе е  датски астроном и алхимик.  Роден е на 14 декември 1546 година. Построява Ураниборг, който става „изследователски институт“. Тихо притежава печатарска машина и хартиена фабрика за своите издателски нужди. Неговият най-известен помощник е Йоханес Кеплер  Едва 20-годишен, Брахе губи своя нос след дуел със студент, след като са се скарали по математически въпрос. Казват, че през остатъка от живота си е имал сребърна протеза.

Точните  наблюдения  на Брахе на планетите помагат на немския астроном и математик Йохан Кеплер да докаже, че планетите обикалят около Слънцето по елиптични орбити. Неговото откритие и доклад за свръхнова от 1572 г. му донасят признание, а наблюденията му на кометата от 1577 г. доказват, че тя се движи в орбита между планетите, оборвайки гръцката представа, че кометите са явления в земната атмосфера.

Брахе е бил доста колоритна личност.Интересува от алхимия. През 1576 г. крал Фридрих II му дава остров Вен, където Брахе създава обсерваторията Уранибор. Брахе е бил най-великият наблюдател в дните преди телескопите, правейки най-точните измервания на позициите на звездите и планетите за онези времена. Открива неравномерности в движението на Луната.

Брахе, последният велик астроном, който отхвърля хелиоцентричната теория на Коперник, смята, че Слънцето се движи около Земята, а всички останали планети се въртят около Слънцето.

Брахе изготвя таблици за движението на Слънцето и определя продължителността на годината до по-малко от секунда и прави необходима календарната реформа от 1582 г. Премества се в Прага през 1599 г., където започва работа с Кеплер, който наследява неговите наблюдения след смъртта му и с тяхна помощ по-късно той открива законите за движение на планетите.

Умира на 24 октомври 1601 година в Чехия. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия