Марс Глобъл Сървейър

Марс Глобъл Сървейър е космическа мисия започнала с изстрелването на американски непилотиран космически апарат,   разработен от НАСА   и Jet Propulsion  Laboratory. Корабът е изстрелян към Марс на 7 ноември 1996 година. П

2010-11-07 22:50:57
Марс Глобъл Сървейър
Марс Глобъл Сървейър е космическа мисия започнала с изстрелването на американски непилотиран космически апарат,   разработен от НАСА   и Jet Propulsion  Laboratory. Корабът е изстрелян към Марс на 7 ноември 1996 година. Първоначалните цели на мисията са изпълнени през януари 2001 година, но по-късно мисията e продължена в нова фаза. В средата на октомври 2006 г. обаче радиовръзката с Марс Глобъл Сървейър прекъсва, поради което се смята, че мисията е завършила преждевременно.

На 2 ноември 2006 година  космическият апарат не отговаря на зададени му команди и съобщения. Засечен е слаб сигнал три дни по-късно, което означава, че апаратът е преминал в режим  safe mode. Всички опити  за възобновяване на връзката и разрешаване на проблема пропадат. През януари 2007 година НАСА официално прекратява мисията.

Мисията Марс Глобъл Сървейър е създадена за бързо и евтино връщане към целите на мисията Марс Обзървър. Научните цели включват снимки с висока резолюция на повърхността, изучаване на топографията и гравитацията, ролята на водата и праха на повърхността и в атмосферата на Марс, времето и климата на Марс, състава на повърхността и атмосферата и съществуването и еволюцията на магнитно поле на Марс.

Космическият апарат Сървейър е с формата на квадратна кутия, от която се издават  слънчевите батерии, служещи за преобразуването на слънчевата енергия в електрическа. Масата на апарата, пълно натоварен с гориво, е  1060 кг. По-голяма част от тази маса е съсредоточена в централната част на апарата. Централната кутия е съставена от два отделни модула, разположени един върху друг. Върху т.нар. ракетен модул (включващ ракетните двигатели и гориво) е разположен модула с техническата апаратура - контролните елементи на самия апарат, научно-измервателни прибори и 1750А бордови компютър.

Сървейър е изстрелян от Кейп Канаверал , Флорида,  на 7 ноемжри 1996 година, посредством ракета носител Delta-7925. Космическият апарат пропътува 750 милиона километра  в продължени на 300-дневния си полет до орбитата на Марс, завършил на 11 септември 1997 година. Непосредствено преди достигане на Марс, Сървейър запалва ракетните си двигатели за около 22 минути, за достигане на стабилна орбита. Тази маневра е направена с цел забавяне на апарата, при което гравитацията на планетата Марс, фиксира апарата на стационарна орбита.

Космическият апарат започва своите обиколки по орбита около Марс на 12 септември 1997 година,  след 10-месечното си пътуване от Земята. Времето за достигане на радиосигналите от Марс до Земята е около 14 минути, така, че Земята научава за събитията, случили се 14 минути по-рано. В началото има прекъсване на радиовръзката с космическия апарат, но след десетина минути тя е възстановена и корабът преминава на елиптична орбита около Марс с период на въртене 45 часа. 16 месеца след преминаването на елиптична орбита постепенно корабът преминава на почти кръгова орбита на средна височина от 378 км, от която може да наблюдава цялата повърхност на планетата за 7 дни. Основната мисия, за съставяне на карта на повърхността, започва през март 1999 година. Изображения на повърхността се получават до април 2002 г.  Апаратът ще бъде използван като средство за препредаване на радиосигналите при бъдещите мисии.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия